Jobben och infrastrukturen i fokus

Han startade sitt första företag som 14-åring. Nu har Harald Hjalmarsson suttit på Västerviks högsta post i tolv år - och synen på företagande har delvis förändrats. - Jag älskar företag, men det är av egoistiska skäl. För att få mer skattintäkter till satsningar behöver vi fler i arbete, säger han.

Sätter jobben i första rummet. Harald Hjalmarsson hade inga problem att välja plats att fotograferas på. Jobben är en förutsättning för välfärdssatsningar, säger kommunstyrelsens ordförande inför valet. I bakgrunden svetsas det på CNC plåt.

Sätter jobben i första rummet. Harald Hjalmarsson hade inga problem att välja plats att fotograferas på. Jobben är en förutsättning för välfärdssatsningar, säger kommunstyrelsens ordförande inför valet. I bakgrunden svetsas det på CNC plåt.

Foto:

Västervik2014-09-06 04:06


Kommunstyrelens ordförande Harald Hjalmarsson (M) har inte svårt att välja vilken plats han vill fotograferas på i vår tidnings intervjuserie med kommunfullmäktigepartiernas toppkandidater.
Han väljer industrin och företaget CNC Plåt som nyanställt ungefär 25 personer under det senaste halvåret.
- Det är genom fler människor i sysselsättning som vi får resurser till välfärden. Vi behöver satsa mer på våra barn och äldre och jobben är en förutsättning för det, säger han och fortsätter:
- Industrin kommer i skymundan. Vi har en väldigt stolt industrihistoria i Västervik med företag som funnits i 350 år. Industrin är ryggraden, även om de nya jobben kommer inom tjänstesektorn.

"200 fler arbetar"
Arbetslösheten i Västervik ligger på 7,9 procent enligt den senaste mätningen från Arbetsförmedlingen.
- Det är 200 fler som arbetar nu jämfört med när jag tillträdde för tolv år sedan och den bilden tror jag inte att många har. De flesta av de jobben har kommit i den privata sektorn, även om vi har varit väldigt framgångsrika med att få hit statliga jobb.
När företagen rankar Västervik är det en sak som man är särskilt kritisk emot: infrastrukturen. I år fick infrastrukturen i Västervik näst lägst betyg av alla 290 kommuner.
- Där ligger vi väldigt långt ned och kommunikationerna är oerhört viktiga för att öka sysselsättningen. Jag har var med i arbetet för att få en enhetlig benämning på riksväg 40, vi bör ha minst 100 km/h på väg 35 och jag är med i E22 AB.

"Beror på Trafikverket"
Socialdemokraternas Tomas Kronståhl vill satsa på en ny infart före 2018.
- Det som har skett i den frågan har skett på Moderaternas initiativ. Vi gav uppdrag att ta fram en förstudie och en vägplan. Nu har vi tagit beslut om en detaljplan och då får vi fram vad det kostar och det kommer att ligga mellan 180 miljoner och det dubbla. Först då vet vi vilket alternativ som är det bästa.
Kan kommunen göra den investeringen?
- 300 miljoner är en hård anstränging för kommunen och innan vi är där vill jag veta vad Trafikverket är beredda att lägga. Men det är bra att Socialdemorkaterna är för. Ska det bli en infart måste S och M vara överens.
Vad kan kommunen lägga?
- Det viktiga är vad Trafikverket kan lägga. Vi har en europaväg i nordsydlig riktning och jag vill att riksväg 40 ska få europavägsstandard. Då blir det två europavägar som korsar varandra och då är det orimligt att kommunen ska finansiera en planfri trafikplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om