Johannesgården är mötesplats för många

Johannesgården försöker vara en levande mötesplats för alla som vill. Huset rymmer många olika aktiviteter nästan alla dagar i veckan. Gemenskapen och mötet mellan människor är det viktigaste. I söndags hade de terminsupptakt och huset sjöd av liv.

Samarbete på Johannesgården. Gunnar Åkerlund, Anna Ekelund och Ingalena Josefsson vill bjuda in alla att komma och umgås.Foto: Åsa Thaberman

Samarbete på Johannesgården. Gunnar Åkerlund, Anna Ekelund och Ingalena Josefsson vill bjuda in alla att komma och umgås.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2017-01-23 10:30

Det doftar kaffe och någon spelar en mjuk melodi på orgeln. Förberedelserna inför söndagens terminsupptakt på Johannesgården är i slutfasen. Anna Ekelund arbetar som diakon och är samordnare för ”Mötesplats S.t Johannes”. Här samarbetar Svenska kyrkan med Röda Korset och Rädda Barnen och man har många olika verksamheter.

–Vi vill att det ska vara en plats där vem som helst kan mötas, vi har delat ut lappar till de omkringboende och hoppas att många ska komma, säger Anna Ekelund.

Språkcafé

Gunnar Åkerlund från Röda Korset slår sig ner och berättar om deras verksamhet.

- Röda Korset och Rädda barnen har språkcafé här, det brukar komma mellan 20 till 40 nyanlända vuxna varje gång och ofta är vi runt 20 svenskar från Röda Korset.

Röda Korset har sökt pengar till verksamheten så de kan köpa in läroböcker i svenska och bjuda deltagarna på lite fika varje gång. Nu är grupperna hanterbara, förra hösten kunde det komma upp mot 100 deltagare. Man lär sig svenska, men också om hur samhället fungerar.

- Det är viktigt att komma med råd och dåd om hur man beter sig i Svea Rike, säger Gunnar Åkerlund.

Johannesgården försöker ha en aktivitet varje dag, det finns barn och vuxenkörer, man har café och även frukostservering på försök. Man har även en kvinnogrupp för kvinnor som behöver få socialt stöd, här vänder man sig till kvinnor av all nationaliteter.

Att Johannesgården har en kristen prägel är inget problem, många muslimer kommer dit.

-Vi hymlar ju inte med att det är en kristen verksamhet, men jag upplever det inte som något problem, det vi gör handlar om att skapa gemenskap, säger Anna Ekelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om