Jolly Jumper vann Guldbågen

Tävlingen Guldbågen avgjordes på Hoj Rocks sista dag. Vinnare blev Johnny Martinsson från Stockholm med sin Harley Davidsson "Jolly Jumper". Johnny Martinson var en stor förhandsfavorit och han hade redan bevisat att han är bäst i Sverige på att bygga och designa motorcyklar, han ska nämligen tävla i VM i Köln i höst.

Förhandstippade Johnny Martinsson med "Jolly Jumper" vann Guldbågen och 30000 kronor på HojRock. Foto: Åsa Thaberman

Förhandstippade Johnny Martinsson med "Jolly Jumper" vann Guldbågen och 30000 kronor på HojRock. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-01 06:24

På gräsmattan framför Gränsö Slott gnistrar det i lacken på motorcyklarna som står uppställda inför tävlingen Guldbågen. Publiken går omkring och funderar på vilken hoj som egentligen är snyggast och coolast. Några som har bra koll är Anders Göth och Örjan Petersson, de är juryn som ska dela ut det prestigefulla priset på 30 000 kronor till Guldbågen. Anders Göth är själv hojbyggare och vann priset 2009, Örjan Petersson skriver för MC-tidningen Big Twin. Men vad är det egentligen de bedömer?

– Det är helheten, att få ihop det, att lyckas utforma det man har tänkt säger Anders Göth.

Örjan Petersson håller med.

– Den sammanhållna designtanken är viktigast, men hantverksskickligheten är också väldigt viktig.

Motorcyklarna tävlar i 12 olika klasser, bästa chopper, bästa lack och många fler.

Kvalificerad till VM

Framför sin blå motivlackade Harley Davidsson "Jolly Jumper" ligger Johnny Martinsson från Stockholm utsträckt i gräset. Han har byggt motorcyklar i 30 år och hans hoj var en förhandsfavorit till Guldbågen.

– Man måste ha ett koncept, en röd tråd som går genom hela bygget, menar han. Jag har lagt ner alldeles för många timmar på den här, många öl i garaget har det blivit, men jag är inte nöjd förrän det är perfekt, då gör jag om.

Jolly Jumper är en en snygg blå och silvrig Harley Davidsson som det formligen glänser om. På tanken finns en ockrafärgad serie-strip med Lucky Luke och hästen Jolly Jumper. De gulorangea färgerna förstärker de turkosblå och ger hela hojen en färgstark harmoni.

Vinnaren

Johnny Martinsson stod som vinnare på lördagskvällen. Juryns motivering löd: "Ett bygge vars stil bryter lagar om tid och rum som hämtad ur pojkrummets mix av affischer från tidningen Colorod och högarna av seriealbum". Johnny Martinsson är givetvis glad och hedrad men hade redan uppnått alla sina egna mål, han har nämligen kvalificerat sig till VM i motorcykelbygge som kommer att gå av stapeln i Köln i höst. Efter tävlingar i Norrtälje vann han 20 000 kronor och blev kvalificerad till VM. Nu vinner han 30 000 kronor som förstapris i Guldbågen. Han vekar ha ett spännande liv utanför motorcykelvärlden också.

– På tisdag flyttar jag till Rhodos, jag har köpt ett hus med en apelsinlund där, så nu ska jag gå där och äta apelsiner flinar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om