Förra våren skrev vår tidning om Jonny Larssons kamp för att få bättre vatten in i det hus som han hyr av Blekhems Egendom. Då hade han blivit lovad en ny brunn av fastighetsägaren. Under hösten byggdes brunnen men vattnet var lika brunt och enligt Jonny Larsson är det otjänligt att använda. Hans teori är att vattnet som kommer in från den 109 meter djupa nyborrade brunnen, pumpas upp vid berggrunden och för med sig en massa sediment in i huset.
- Spolar jag i köket en lång tid, flera timmar, så är vattnet fint. Men stänger jag av och sätter på igen, går pumpen igång och tar vatten från berggrunden. Vattnet i brunnen tas inte ur en källåder utan det vattnet ligger i direkt anslutning till berggrunden. Där ligger felet.
När vår tidning hälsar på Jonny Larsson, har han enligt egen utsago spolat vatten i köket i fyra timmar. Då är vattnet friskt utan synlig missfärgning. Men när han stänger av och sätter på igen är vattnet ljusbrunt.
Värre i badkaret.
På övervåningen är vattenkvalitén ännu värre än i köket. Vattnet som tappas ut ur badkarskranen är brunt.
- Jag måste använda mig av klorin för att tvätta badkaret. Det tar också bort lukten. Annars skulle det lukta dy i badrummet.
Jonny har inte badat i badkaret på länge. Istället har en badtunna som han fyller med uppvärmt vatten han har hämtat hos en kompis i Gamleby.
- Jag hoppar i den baljan som jag har ute på tomten.
I snart sex år har han hämtat vatten hos en kompis eller på en mack.
- Det går åt 60 liter vatten per vecka för matlagning och disk.
Jonny Larsson har tröttnat på att vattnet inte håller den kvalité som han anser sig ha rätt till. Han har försökt att polisanmäla fastighetsägaren utan framgång, han har kontaktat livsmedelsverket och lokala politiker. Nu står hans sista hopp till miljöinspektörer i Västerviks kommun.
- Jag måste få ett vatten som går att använda. Jag kan inte hålla på att köra hit flera vattendunkar med vatten varje vecka.