Journalsystemet krångligt – men oumbärligt

I en doktorsavhandling nyligen beskrivs journalsystemet Cosmic som så omständligt att det kan bli osäkert för patienterna. Cosmic används på Västerviks sjukhus, och chefsläkare Anna MIchaëlsson håller med om att det är krångligt, men ändå mycket bättre än pappersjournaler.

Foto:

Västervik2016-08-10 16:00

I Landstinget i Kalmar län använder man journalsystemet Cosmic. I många år har Cosmic varit utsatt för kritik. Nu har forskaren Jean E Stevensson Ågren i en doktorsavhandling vid Linneuniversitetet undersökt 228 journaler och kommit fram till att systemet är krångligt och till och med kan försämra patientsäkerheten.

Om det är för krångligt att anteckna så kallade vitalparametrar, vilka kan vara tecken på patientens allmäntillstånd, till exempel puls, blodtryck och temperatur kan vårdpersonalen i stället börja anteckna på papperslappar. Då är det lätt att man missar några viktiga fakta, vilket kan leda till att vården inte är säker för patienterna menar Jean E Stevensson Ågren i sin avhandling.

Många klick

Anna Michaëlsson är chefsläkare vid Västerviks sjukhus, hon håller till viss del med om kritiken, men vill ändå inte vara utan Cosmic.

– Mycket klickande blir det säger hon, det är omständligt ibland, men det är så oändligt mycket bättre och säkrare än när vi hade pappersjournaler.

I doktorsavhandlingen beskrivs att det kan behövas 17 knapptryck för att lägga in ett blodtrycksvärde. Anna Michaëlsson berättar att det kan vara väldigt krångligt att lägga in ett recept, men att man ännu inte har haft några Lex Mariafall på grund av Cosmic.

– Det är ju inte ett intuitivt system, det är ju ingen iPad med symboler man kan trycka på, men vi vill inte vara utan Cosmic, man har tillgång till så mycket som gör det lätt för oss i sjukvården. Jag tror att det är så här med alla journalsystem.

– Vi klickar på!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om