Ponchos, tröjor och väskor hänger på väggarna. Prydnadsföremål och annat hantverk från Argentina ligger på borden. Vackra saker av olika träslag, eller snidat av horn eller ben.
– De är väldigt skickliga hantverkare. Det känns bra med en julmarknad som spelar roll, säger Ingegerd Nilsson.
Det är inte gjort i en handvändning, att ta sig från Salta till Edsbruk. När Ingegerd Nilsson startar sin resa klockan sex på morgonen lokal tid, landar hon i Linköping vid fem på eftermiddagen dagen efter.
– Det är tack vare den assistens jag kan få genom flygbolaget som det går. Och den kostar ingenting om du är gammal och lite handikappad. Det är fantastiskt bra.
”Syster Doris”
Ingegerd Nilsson, 75 år, har ett djupt engagemang för slummens barn och deras familjer i Salta, där hon bor i det hus hon köpte 1992. ”Syster Doris”, som hon kallas av dem som känner henne i Salta, har haft både dagis- och fritidsverksamhet, samt ett barnhem där hon tagit hand om sju barn med särskilda behov. Barn hon sett växa upp och där en del av dem nu har egna barn.
Måste vara försiktig
Hennes olika verksamheter är numera avvecklade, men behoven finns kvar.
– Samhället har blivit mer utvecklat och många har fått ett bättre skyddsnät under de år jag bott där, nu finns både barnbidrag och studiebidrag. Men istället har droger och våld ökat.
Är du rädd ibland?
– Inte rädd, men man måste vara försiktig.
Under nästan 25 år har hon följt ett 20-tal familjer och deras barn, säkert ett hundratal sammanlagt.
– Två av barnhemsbarnen bor fortfarande hos mig, fast de är 21 och 24. De vill gärna följa med mig till Sverige någon gång så till sommaren kommer jag eventuellt hem igen.
Idag fredag öppnar Bankestad för försäljning och kaffe med hembakat. Julmarknaden pågår även under helgen.
– Andra julmarknader har slutat, men hit kommer fortfarande folk. Jag är stolt över att vi klarat av att ha jul här under så många år.
Om ett par veckor åker ”syster Doris” tillbaka till Argentina.
– Jag åker hem, hem till Salta.