Julgodis med nya smaker

Ingefära, äpple och nötter sätter piff på gottebordet.

Malin Westring gör en mängd olika sorters julgodis, en del efter nya recept, andra mer traditionsbundna. Foto: Kristina Westring

Malin Westring gör en mängd olika sorters julgodis, en del efter nya recept, andra mer traditionsbundna. Foto: Kristina Westring

Foto:

Västervik2015-12-23 10:42


Det är helgen innan den första advent och julen lyser än så länge med sin frånvaro i fönstren runt gamla torget i Gamleby. Men en trappa upp i Kristina Westrings kök pågår juliga förberedelser för fullt - åtminstone när det gäller den sötare delen av julen.

Att familjen samlas och gör julgodis tillsammans har länge varit en tradition i Westrings familj. Varefter barnen växt upp har de mer och mer tagit över idéer, kreativitet och stöket i köket. I år är det dottern Malin Westring och hennes pojkvän Fritjof Mållberg som smälter choklad, hackar nötter och skär praliner i snygga bitar.

- Att göra knäck, godis av mandelmassa och chokladkola tillhör det traditionella, i år ville vi göra lite nya saker, säger Malin och bjuder på godis med sting. Smala ingefärsbitar, doppade i muscovadosocker.

Förutom godis och granhämtning har familjen en del vintertraditioner av det lite ovanligare slaget.

- Vi tycker om att åka längdskidor, men inte i färdiga spår. Vi brukar åka rakt ut i skogen, utmana barnen att ta sig upp för branta berg - och ner. Vi har alltid med matsäck och ved, och gör upp eld någonstans, berättar Kristina Westring.

Den här julen kommer de vara hos släkten utanför Sandviken. Om det finns snö blir det kanske lite slalomåkning.

- Längre fram i vinter, när det blir is, brukar vi vinterbada i en vak vid vårt lantställe. Där åker vi också långfärdsskridskor.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om