Julgran knäcktes i blåsten – ramlade tvärs över torget

På fredagsmorgonen knäcktes den stora julgranen på Stora torget i Västervik och blåste omkull.

Granen på Stora torget knäcktes i blåsten. Personal från Västervik miljö och energi var på morgonen på plats för att ta hand om granen.

Granen på Stora torget knäcktes i blåsten. Personal från Västervik miljö och energi var på morgonen på plats för att ta hand om granen.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-01-14 09:03

Det var personalen på Bageri 96 som såg att granen hade fallit ner, tvärs över torget, någon gång efter klockan 6 på morgonen och hörde av sig till kommunen.

– Jag började jobba vid 6 och då stod den upp, säger Lisa Bergström.

Bara en stund senare såg hennes kollega Mats Karlsson att granen ramlat.

– Då sprang jag ut och kollade så ingen hade hamnat där under, säger Lisa Bergström.

– Men först hörde jag bara julmusiken så det var svårt att avgöra om granen hade ramlat över någon.

Lyckligtvis skadades ingen när det hände och det blev heller inga materiella skador, förutom på en av elstolparna på torget som nu är lite sned.

undefined
Sladden hade lindat sig runt lyktstolpen, som drogs med i fallet och nu står lite snett.

Samtidigt försökte bagaren Robert Hagelin få tag i någon på kommunen för att berätta vad som hänt, men eftersom det var så tidigt på morgonen fick han inget svar. Han försökte då med en bekant på miljökontoret, som verkar ha fått ut informationen i rätt kanaler.

För senare på morgonen var personal från Västerviks miljö och energi var på plats för att ta hand om granen, som ändå skulle tagits bort på måndag, och utvärdera skadorna på den sneda lyktstolpen.

Eftersom granen ändå var tvungen att tas bort plockade Västerviks miljö och energi även bort resten av pyntet på torget, några dagar tidigare än det var tänkt.

Personalen på plats berättar att det enda som gick sönder i fallet var en lampa i granens ljusslinga. Och så lyktstolpen då, där själva stolpen troligtvis kommer behöva bytas ut. Däremot klarade sig själva lamparmaturen.

undefined
Stammen knäcktes helt.
undefined
Förutom lyktstolpen skadades inget när granen föll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!