När stormen drog in i januari 2005 drabbades 250 000 människor i södra Sverige, de allra flesta i Kronobergs län. Många fastighetsägare blev av med strömmen under veckor.
I Västervikstrakten var det också många som drabbades och för både privatpersoner, företag och andra blev det en problemfylld tid utan el att laga mat, för lyset, uppvärmning eller produktionen.
Samhällets samlade resurser kom fram till att gräva ned elkablarna skulle vara det effektivaste sätt att förhindra liknande händelser och efter flera års planering är detta nu på gång.
Bara i Västervikstrakten skall hela 60 mil kablar grävas ned i marken, till en kostnad på omkring 250 miljoner kronor. Totalt rör det sig i södra Sverige om hela 1700 mil nedgrävda kablar och sammantaget satsar Eon 12 miljarder i Sverige på förbättringar och nya lösningar. Exempelvis skall alla elkunder kunna få möjligheten till fjärravläsning under 2009.
Kablar i marken - nu
Stormen Gudrun för tre år sedan fick eldistributionsföretaget Eon att fundera ordentligt på sitt samhällsansvar. Arbetet som nu planeras kallas Krafttag och om detta hölls nu i veckan ett informationsmöte med de berörda kunderna i trakten.- Vi skall få bort luftledningarna så att ett liknande scenario som under Per aldrig kan inträffa igen, säger regionchefen Håkan Gunnarsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!