Kakelugnsmakare sedan 40 år

Dennis favoriter är de gamla eldstäderna.

Dennis Lundström har varit kakelugnsmakare i 40 år.  Foto: Lena Dahlberg

Dennis Lundström har varit kakelugnsmakare i 40 år. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2015-11-08 05:05


En fin kakelugn är något som de flesta av oss ser som både värmekälla och vacker inredningsdetalj. Men det krävs förstås att den är murad av någon som kan sin sak för att den ska vara säker att elda i.

Dennis Lundström började som murare i Göteborg för mer än 40 år sedan, men när fastighetsbolaget han var anställd hos behövde renovera kakelugnar skickades han till Stockholm på utbildning till kakelugnsmakare. Något han jobbat med sedan dess.

- Runt 200 kakelugnar har jag nog murat upp under de här åren.

Sedan 1997 bor Göteborgaren i Norrhult utanför Ankarsrum. Trots att han är pensionär sedan några år tillbaka är han fortfarande verksam i det egna företaget Lundströms Kakelmakeri. Oftast handlar det om att renovera och laga befintliga kakelugnar, ibland att mura upp helt nya.

- Jag har nyligen renoverat en del av kakelugnarna på Helgerums slott. Tre av dem låg nedplockade på vinden. De är nu uppmurade i några av sovrummen igen.


Noggrannhet och finlir är det som gäller. Först en rad kakel, sedan tegel invändigt. En kakelrad igen, och mera tegel. Varv på varv.

- Sedan ska rökkanalerna muras rätt invändigt. Röken går upp till drygt halva ugnen, sedan nedåt och upp bakåt.

Nedplockade kakelugnar är ofta uppmärkta. Det blir som att lägga ett pussel. Något som kan ta lite tid även för den med lång erfarenhet.

- Men jag tycker fortfarande det är roligt, det blir ju så fint. En kakelugn är ett smycke, en vacker möbel som förhöjer rummet, säger Dennis Lundström.

- Men det ska helst vara en gammal. De är finast.

För mer Hus & Hem andra specialsidor - prenumerera på papperstidningen!

En pampig kakelugn sedan början av 1800-talet. Renoverad av Dennis Lundström.
En pampig kakelugn sedan början av 1800-talet. Renoverad av Dennis Lundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om