Folkhälsomyndighetens beräkningar av vårdbehovet har baserats på data från Wuhan i Kina och Lombardiet i Italien.
– Man vill hitta en tydlig topp och ett värsta scenario som vården måste förbereda sig på, både när det gäller antal vårdplatser och antal intensivvårdsplatser, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.
Region Kalmars prognos har tidigare varit att länet kan få en topp någon gång i maj. Men i takt med att mer data analyseras och att regionen satt in ett antal åtgärder kan det vara så att Kalmar län blir utan topp, menar Lisa Labbé Sandelin.
– Man kanske blev mer tagen på sängen i Wuhan och Lombaridet, det gick så fort. Vårt mål har hela tiden varit att inte få en topp. Det vi ser nu är att vår kurva har långsamt, långsamt gått upp. De senaste dagarna har gått lite upp, lite ner, lite upp och lite ner, men den ligger ändå rätt stabilt.
– Men om vi är i en platå eller i en långsam uppförbacke vågar vi inte gissa på. Men vi börjar mer tro på att vi inte får någon hög och spetsig topp, och inte någon i maj som man hade i modellen från början.
I stället för en kort och intensiv sjukdomsperiod spår Lisa Labbé Sandelin i stället en mer långdragen process.
– Egentligen är det ju det vi vill för att inte gå över sjukvårdens maxkapacitet. Men nackdelen med att smeta ut det över tid är att det tar lång tid och att vi måste ha en uthållighet i stället.