Kampen hårdnar om skyddsvärd skog

Sverige ska börja arbeta efter Artskyddsförordningen, när det gäller avverkning av skog.
- Man har gjort en tolkning av EU:s art-och habitatskydd, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust Ornitologiska förening.

Skogsavverkning. Foto: Anders Sjögren

Skogsavverkning. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-04-30 00:00

Kampen om skogen i Sverige är stenhård. Markägarna har sin syn på vad skogen ska användas till, medan naturvänner har sin syn. På få sätt finns det en samsyn.

- Skogsägarna driver fortfarande sitt mantra att artskyddet är ett hinder för det svenska välståndet, säger Larsgunnar Nilsson.

Nu ska Skogsstyrelsens arbete införlivas i artskyddsförordningen, vilket innebär att alla träffar i Artportalen (rapportsystem för förekomst av olika arter från växt-och djurliv rapporteras) ska kollas vid avverkningsanmälan.

Larsgunnar Nilsson välkomnar den nya tillämpningen men anser att Skogsstyrelsen lägger över ansvaret på ideella naturälskande krafter.

- Vi har skött rapporteringen dåligt mycket beroende på att vi inte vill röja skyddsvärda arter. Nu är det den vägen som Skogsstyrelsen kommer att hämta sin information, vilket är oförskämt. Istället för att de ska göra sitt jobb och inventera varje avverkning, på grund av att de inte har personella resurser, lägger de över allt ansvar på ideella krafter.

Rapportera

Enligt Larsgunnar gör rapporterna en enorm skillnad för båda länsstyrelsen och skogsstyrelsen när de ska skatta vilken malmförekomst det finn i skogen, framförallt i den skog som är avverkningsanmäld. Men då gäller det att det finns rapporter om vilka skyddade arter som finns i i skogen och i närheten av den planerade avverkningen.

- Finns det inte några rapporter så finns det heller inte några skyddsvärda arter i det området i myndigheternas ögon. Det är den bistra sanningen.

Nu ber Larsgunnar Nilsson att alla naturintresserade går ut och inventerar skogar för att hitta de rödlistade arter som har sina revir i skogarna.

- Det handlar om att alldeles för få är ute och söker efter tjäder, orre, järpe, pärluggla, sparvuggla och andra skogsarter. Aktivera er och rapportera på Artportalen. Kom ihåg att skogsbruket har enorma resurser bakom sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om