Kan bli sista året för allsången

I 13 år har Västerviks Stadsparksförening arrangerat allsång i Stadsparken i Västervik. Men sommarens säsong riskerar att bli den sista. Från och med i år måste föreningen själva stå för kostnaderna för annonser och ljud - något som kan få förödande ekonomiska konsekvenser. - Det kan innebära att vi inte har råd att fortsätta, säger Arne Meijer, ordförande i Västerviks Stadsparksförening.

Västervik2015-06-17 07:18

Västerviks Stadsparksförening bildades i augusti 2001. Bakgrunden var att Västerviks kommun hade fått möjlighet till EU-bidrag för att finansiera projektet "Rädda Gamlebyviken".
- Regnvatten skulle renas genom små reningsverk i dammarna i Stadsparken för att sedan släppas ut i Gamlebyviken, berättar Arne Meijer.
Det byggdes bland annat en ny scen med tillhörande publikplatser, vattendrag och en ny entré från Storgatan. Stadsparksföreningen fick i uppdrag att medverka till att fylla Stadsparken med aktiviteter för alla åldrar. 2002 var parken klar och verksamheten kunde börja.
- Allmänheten erbjöds även att köpa en parksoffa med inskription av namn på den eller de som skänkt soffan. I parken finns i dag sju sådana soffor, berättar Arne Meijer.
Ideell förening
Västerviks Stadsparksförening är en ideell förening helt utan vinstsyfte. Samtliga aktörer som har medverkat genom åren har ställt upp ideellt.
Under alla år har kommunen betalat annonser och ljud, men från och med 2015 måste föreningen stå för den kostnaden själva. Något som i värsta fall kan innebära att föreningen inte har råd att fortsätta med allsångskvällarna.
- Det skulle vara jättetråkigt. Vi har i stort sett fått i uppdrag av kommunen att anordna det här, och vi tycker att det är så trevligt, säger Gudmund Setterdahl.

Bidrag
Som kompensation har kommunen delat ut ett bidrag på 40 000 kronor, men det räcker inte för att täcka alla kostnader som uppgår till 68 000 kronor. Inför nästa års allsång ska dessutom ett nytt allsångshäfte tas fram, vilket innebär stora kostnader.
- Dels för tryckning, och dels för tillstånd från olika musikförlag. Vi måste ha tillstånd eftersom vi säljer häftena, säger Arne Meijer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om