Kan vara straffbart att elda på berget

Allemansrätten är solklar, man får inte elda på berghällar. Ändå sker det allt som oftast.

Att elda direkt på berget är förbjudet, oavsett hur bra eldstaden är gjord. Berget kan spricka av värmen och skadorna läker aldrig.

Att elda direkt på berget är förbjudet, oavsett hur bra eldstaden är gjord. Berget kan spricka av värmen och skadorna läker aldrig.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-05-05 09:00

Frågan blev aktuell för ett tag sedan då räddningstjänsten fick rycka ut då någon släckt en eld dåligt efter grillning vid Lögareberget i Västervik. Sådana incidenter är inte helt ovanliga.

Vid det här tillfället hade man eldat direkt på berget, något som är förbjudet. Det kanske inte alla vet.

Enligt Naturvårdsverket ska man inte elda direkt på, eller alldeles intill, berghällar eller större stenblock. Värmen gör att de kan spricka, och berget får sår som aldrig läker.

I stället bör eldning ske på grus eller sandmark, för att man ska förhindra att den elden sprider sig i terrängen och inte gör skada.

Sanja Kuruzovic är handläggare med inriktning mot allemansrätten på Naturvårdverket.

– Många ser eldning som en självklar rättighet men det finns regler. Elda får du göra under förutsättningen att det kan göras säkert, att det inte råder eldningsförbud eller att det finns andra föreskrifter som förbjuder eldning, säger hon. Skador på berget läker aldrig, konstaterar hon, och urberget och naturen i övrigt är värd att bevara för andra.

– Vi måste värna om det vi har, inte störa – inte förstöra, det är ju grundtanken i allemansrätten. Men rätten är ingen lag i sig.

Däremot kan saker som görs utanför allemansrätten tas vidare och blir straffbara inom exempelvis miljö- eller brottsbalken, till exempel nedskräpning och skadegörelse.

– Allemansrätten kan prövas i domstol, men det finns inte många rättsfall där allemansrätten är en huvudfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!