Kända regissören flydde IS-förtrycket – hamnade i Västervik

Wasim Alsaeid är en känd regissör och TV-producent i Syrien. Han har gjort omtyckta TV-serier och kortfilmer som även belönats med priser i USA. Sedan några år bor han och familjen i Västervik, men drömmen om att fortsätta jobba med film finns kvar.

Wasim Alsaeid och hans familj bor i Västervik sedan två år, här med barnen Taim och Sama.Foto: Åsa Thaberman

Wasim Alsaeid och hans familj bor i Västervik sedan två år, här med barnen Taim och Sama.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-10-17 13:00

I 15 år har Wasim Alsaeid arbetat med TV och film i Syrien. Han är regissör och har gjort 15 kortfilmer, en långfilm och ett stort antal TV-serier. Dokumentärer om Syriens historia, musikvideor till popstjärnor, det mesta har han provat på. Han var känd, fick priser, hans fru arbetade på TV, familjen bodde bekvämt i Damaskus och man hade ett bra liv, tills kriget kom, och IS.

- IS tog över området vi bodde i och de tog vårt hus, vi var tvungna att fly och bo inackorderade. Nu är vårt hem helt förstört, inget finns kvar. Vi läste om Sverige och hoppades på ett bättre liv.

Skriver manus

Familjen med två barn, Taim och Sama bor sedan två år i Västervik. Föräldrarna läser svenska och barnen går i skolan. Drömmen om att åter igen kunna arbeta med film finns kvar. Wasim har skrivit manus till tre filmer under tiden i Sverige, de handlar bland annat om droger och integration.

- Jag hoppas kunna arbeta med film här i Sverige också, jag har försökt få bidrag till mina idéer, men det verkar svårt. Jag måste lära mig språket perfekt först!

Wasim Alsaeid har föreläst och visat sina filmer på TV-utbildningen i Gamleby, men annars är det svårt att hitta media-jobb i Västervik.

- Vi skulle behöva flytta till Stockholm för att få jobb, men vi tycker att Västervik är en bra stad för barnen.

Letar praktikplats

Familjen har det bra i Sverige, men livet blir tråkigt om man inte har ett jobb. Wasim är en duktig inredningssnickare och tycker om att laga mat.

- Vår pappa lagar jättegod mat säger barnen.

- Jag vill hitta en praktikplats, gärna inom inredningssnickeri, jag behöver jobba och då lär jag mig språket också!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om