Det närapå kokar på ett HBV-hem i Gamleby av frustration hos de unga pojkarna under sina asylprocesser, samt hos personalen som känner sig hotade och inte vill gå till jobbet utan att det finns säkerhetsvakter närvarande.
En person som vår tidning varit i kontakt med är rädd för att uttala sig i ärendet på grund av att det kan förvärra en redan laddad situation mellan personal och chefer, men medger att det finns hur mycket som helst att berätta av händelser som uppstått.
En annan person ur personalen menar att pojkarna på boendet har tagit över helt och styr de som normalt sett är skötsamma. De tvingar dem att delta i bråken mellan varandra och även i bråk mot personalen när de inte får som de önskar. Personalen känner sig hotade och blir upprepat kränkta.
De mår dåligt
Joakim Jansson, säkerhetschef i kommunen, berättar att upploppen startade efter sommaren, och menar att orsaken till problemen är flera;
– Det är ett antal unga individer som mår dåligt. De har slagit sönder inredning och vält bord och stolar. Anledningen till att ungdomarna är frustrerade är flera. En del har nu blivit 18 år, och de måste då flytta ifrån sitt HBV-boende till ett nytt asylboende någon annanstans i Sverige, vilket vi inte vet vart än. Andra har fått avslag på sitt uppehållstillstånd. Det är därför blir de arga.
Problemen har gjort att två HBV-boenden i Gamleby sedan en tid nu har fått vakter.
– Nu har vi vakter på två boenden, Linnéan och Västerviksvägen, och det har vi dygnet runt. Det görs i förebyggande syfte och vi tar en dag i taget. Just nu är det ett beslut som gäller fram till och med måndag. Då får vi se om vakterna ska vara kvar eller inte. Detta är inget unikt för Västerviks kommun att det funkar så här.
Vad tycker du att de anställda inte vågar prata med oss på tidningen?
– Det är tråkigt. Alla vill egentligen samma sak att det här ska lösas. Och det förs många interna kommunikationer just nu för att det ska ske. Något som är viktigt att förstå är också är att bråken riktas inte mot allmänheten.
Processer, möten och lagar
Vivi-Ann Blomqvist, enhetschef på individ- och familjeomsorgen, säger det är en process som pågår;
– Vi har både arbetsmiljölagen och socialtjänstlagen att förhålla oss till i den här processen. Och även facken måste vara med i det som sker nu. Men vi jobbar på det till 100 procent.
Enligt personalen på HBV-hemmet har de försökt varnat sina chefer för den uppkomna situationen, och berättat hur dåligt de mår.
– Vi är jätteledsna att de inte känner sig lyssnade på, säger Vivi-Ann Blomqvist vidare. Vi har aldrig förringat personalens egna upplevelser av situationen. Vi har regelbundna möten vad gäller barnens situationer, och den stora mängden barn sköter sig faktiskt exemplariskt.
Har det som hänt gått att förebygga på ett bättre sätt?
– Vi har en viss mötesordning och strategier som vi håller oss till. Sedan handlar det ju också om relationerna mellan ungdomarna och personalen. Vi jobbar aktivt med stödstrukturer där bland annat handledning ingår för att stärka personal så att de ska ges möjlighet att hålla en bra relation och ett ge gott bemötande. Alla parter är ju personligheter, och det är ungdomar som har ungdomsrevolter och det blir extra synbart här.
– Nu ska vi förtäta personalstyrkan, men den insatsen måste ha sin gilla gång. Det är mycket förhandlingar som krävs innan, om till exempel en permanent person ska flytta till ny arbetsplats. Men vi kan sätta in extra personal och vikarier direkt när det behövs på en plats.
Hur länge kommer vakterna vara kvar på boendet?
– Jag har ringt idag till socialchefen och sagt att vi ska förlänga deras närvaro på boendet. Vakterna kommer att vara kvar där så länge som personalen upplever att behovet finns.