Karins dröm har gått i tryck – skriver bok om barnbarnens äventyr i Odensvi

I dagarna ser en ny författare i Västerviks kommun dagens ljus. Det är Karin Jakobsson i Karrum som ger ut en bok om fyra kusiners äventyr, och där Agneta Frisk från Överum gjort illustrationerna.

Agneta Frisk har illustrerat Kusinligan på sommarlov, som Karin Jakobsson är författare till. Foto: Lena Dahlberg

Agneta Frisk har illustrerat Kusinligan på sommarlov, som Karin Jakobsson är författare till. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2017-02-25 14:00

Även om hon alltid tyckt om att skriva så hade nog "Kusinligan på sommarlov" aldrig blivit av om det inte varit för den olycka som Karins man Mats Jakobsson råkade ut för i maj 2012.

– Jag bearbetade det som hände genom att skriva, och satte våra fyra barnbarn i huvudrollerna. De betydde väldigt mycket för att vi skulle orka ta oss igenom den där perioden, säger Karin Jakobsson.

Den 8 maj 2012 blev Mats Jakobsson sparkad av en tjur i huvudet. Han förlorade medvetandet och när han vaknade upp kom han inte ihåg vad han varit med om. Han kände heller inte igen sin fru. Mats hade tappat minnet.

Det var en mycket tuff period för Karin, även om hon mest tyckte det var jobbigt när personer i hennes omgivning frågade hur hon mådde. Det var ju Mats, inte hon som mådde dåligt.

– Men den hösten klappade jag ihop. Jag höll mig visserligen flytande, men själsligt mådde jag inte bra.

Det var då hon började skriva.

Från början hade hon tänkt skriva tre små böcker, men det blev istället en kapitelbok. Idén fick Karin Jakobsson när hon tänkte på hur mycket barnbarnen betytt för Mats och henne under hennes mans sjukdomstid.

– Berättelsen utspelar sig i Svarttorp i Karrum. En lantlig idyll där barnen får olika uppdrag, som att leta efter var katthonan lagt sina ungar. Det förekommer också tältning vid Kyrksjön och kalas på logen.

– När jag sedan läste för barnen med respektive tyckte de att jag skulle försöka få boken utgiven.

I februari 2013 var Mats Jakobsson helt återställd. Och boken blev liggande några år, tills Karin frågade Agneta Frisk om hon ville illustrera och hon tackade ja efter lite betänketid.

Boken Kusinligan på sommarlov är på drygt 60 sidor och innehåller nästan lika många illustrationer. Agneta Frisk har haft fri tillgång till Jakobssons fotoalbum, för att få inspiration till bilderna.

– Det har varit en väldigt rolig process. Det tycker vi båda två.

Blir det fler böcker om kusinerna?

– Bok nummer två finns redan i huvudet, men vi får väl se, säger Karin Jakobsson.

Först ska hon åka till Göteborg och Halmstad, där barnbarnen bor.

– Jag ser fram emot att komma dit och lämna några böcker i deras klasser. Det ska bli spännande att se hur boken tas emot.

Mats och Karin Jakobsson, som i boken heter Axel och Birgitta.
Mats och Karin Jakobsson, som i boken heter Axel och Birgitta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om