Kristdemokraterna i länet har reagerat kraftigt på att vårdplatser vid länets sjukhus har dragits in fram till årsskiftet. De menar också att neddragningen sker på ett orättvist sätt. I Västervik har 23 procent av vårdplatserna dragits in, i Oskarshamn har tio procent av vårdplatserna dragits in och i Kalmar har åtta procent dragits in.
– Det slår hårt mot Västerviks sjukhus som har så få vårdplatser i förhållande till andelen äldre befolkning, säger Kerstin Lahi.
Från den första veckan i september har partiet fått in 3 000 namnunderskrifter, varav 1 400 är från Västervik, från personer som håller med om att vårdplatserna borde öppnas.
– Vi är jätteglada över den enorma respons som vi fått, säger Gudrun Brunegård.
Hon tycker att majoriteten (S, MP och V) har missbedömt vilket tryck det är i den här frågan.
– Det går inte att bara stänga massa vårdplatser utan att människor reagerar.
Hon menar att i Västerviks sjukhus ligger det infekterade patienter på kirurgavdelningen då det inte finns plats för alla på medicinkliniken.
Efterhandskonstruktion
Gudrun Brunegård anser att landstinget tar bristen på sjuksköterskor som en ursäkt för att dra ned på vårdplatser.
– De kommer med efterhandskonstruktioner genom att dra ned på vårdplatser.
Hon menar att landstinget har urskiljningslöst dragit ner på vårdplatser utan att först gå igenom var man kan dra ned platser utan att det påverkar patienterna i så stor utsträckning.
– Västervik har en av de äldsta befolkningarna i länet. De har redan den kortaste vårdtiden i länet, rent av i Sverige. Att då dra ner fler vårdplatser här är inte rimligt. Idag skickas äldre hem innan de är slutvårdade. De får medicin mot infektioner och när läkare ser att patienten svarar på behandlingen skickas de hem och ska vårdas hemma tills de är friska.
Satsa på lön och utbildning
Anledningen till att landstinget valt att lägga ner ett antal vårdplatser är enligt Gudrun Brunegård att landstinget inte vill anställa sjuksköterskor från bemanningsföretag.
– Landstinget måste se till att ha bättre personalpolitik. Man måste ta hand om sina anställda genom att ge dem mer utbildning och högre lön utefter erfarenhet och kunskap, säger Kerstin Lahi.