Lars-Inge Karlsson fick specifika frågor om de kommunala bolaget VMEAB, men han kunde inte svara på detaljfrågorna som ställdes.
– Vi har för lite insyn i de kommunala bolagen, när de inte längre är nämndstyrda.
För Kenneth Lind som ställt frågan var svaret som en allt för stor smörklick på en smörgås.
– Där ser man hur insynen begränsas i de kommunala bolagen när de har blivit bolagiserade. Om politiker i en så hög ställning i kommunen inte har någon insyn i de kommunala bolagen, visar det tydligt hur illa det är med demokratin i de kommunala bolagen.
Lars-Inge Karlsson menar att KD inte har någon styrelserepresentant i bolaget och får endast information via kommunstyrelsen (KS) och många gånger är den informationen inte fullödig.
Väljer ni att begära ut mer information ur bolagen på egen hand?
– Det kan jag säga att vi har varit dåliga på.
Tvekande svar
Lars-Inge och Kerstin fick samma frågor som de partiföreträdare för andra partier fått under förra veckan. Svaren blev likartade och många gånger undrade Hans-Åke Harrysson som organiserat politikerveckan om man inte kunde fatta beslut redan på måndag då man i praktiken redan var överens. Men allt för många frågor valde KD:s företrädare att passa på, då de inte var riktigt insatta i problemet. En sådan fråga var om Spårö Båk.
En annan fråga var hur elevernas skoltid skulle anpassas. Ofta gömde man sig bakom partiledningen i Stockholm, vilket inte var avsikten med en politikervecka på Spötorget i Västervik.
Särskilda boende
Kämparglöden tog ändå fart i Lars-Inge när frågan om särskilda boenden och trygghetsboenden kom upp.
– Vi behöver ha fler särskilda boenden i alla delar av kommunen.
Han visar på att andelen äldre över 80 år ökar kraftigt de kommande åren. Man måste snarast börja planera för var de nya boendena ska byggas.
Vilka är det som ska arbeta på de nya boendena? Idag vill inte ungdomar ta de arbetena, då arbetsvillkoren är hårda och lönerna är för låga?
– Vi tror att de nya svenskarna som kommit till oss vill ta de arbetena. Det ligger i deras kultur att ta hand om äldre släktingar, säger Kerstin Lahi.
Hur ska man finansiera fler nya särskilda boenden?
– Vi anser att kommunen inte behöver ha 43 miljoner i överskott, hälften räcker och vi är motståndare till att man ifört att varje förvaltning ska spara en procent på sin verksamhet, det borde räcka med en halv procent.
Innebär fler särskilda boenden fler anställda?
– Nej, man ska nog se över om det går att införa mer tekniska hjälpmedel i äldreomsorgen för att hålla i personalnivån, säger Lars-Inge Karlsson.