– Idag är uppklarningsprocenten på exempelvis villainbrott fem procent, och allt färre brott hamnar i domstol. Och från att Västerviks tingsrätt tidigare haft mål varje dag så är det nu tillresande personal från Kalmar som kommer, säger Gudrun Brunegård (KD).
– Ett av våra grundläggande behov är att känna trygghet. Vi har ju föreslagit 10 000 fler poliser, men vi måste stärka hela kedjan. Blir det fler poliser som kan utreda fler brott så måste det också finnas fler domstolar, säger Eric Dicksson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
I partiets budgetförslag går att läsa att de vill satsa på totalt fem nya tingsrätter, en ny hovrätt samt en ny kammarätt. Förslagen är att de nya tingsrätterna ska öppna i Västervik, Arvika, Katrineholm, Örnsköldsvik och Värnamo. Satsningen beräknas under första året kosta 560 miljoner kronor, och därefter 400 miljoner kronor per år.
– Det blir inte alltid effektivt genom centralisering. Det ska finnas förtroende för rättsväsendet, och det finns många fördelar med att ha en tingsrätt där brottet faktiskt sker. Vi har valt dessa ställen då vi tycker att det är lämpliga baserat på avstånd, folkmängd och behov, lägger riksdagsledamoten Aron Modig (KD) till.
Västerviks tingsrätt avskaffades 2005, och sedan dess finns enbart ett tingställe. Det är i slutändan Domstolsverket som avgör om vilka orter som är aktuella för nya tingsrätter.