"Kenya 2005" hjälper ungdomar till utbildning

Vad gör man när behovet av hjälp till fattiga och nödställda är ofantligt stort. När viljan att bidra finns men man kanske inte alltid vet var det gör mest nytta? Paret Blohm gick med i en liten grupp som själva ordnar med hjälp, på plats i Kenya.

Monica och Håkan Blohm engagerar sig i Kenya 2005, en grupp på tolv personer som skänker pengar till biståndsarbete i Emali, Kenya. De samlar även in pengar på olika sätt, bland annat genom växtloppis. Foto: Lena Dahlberg

Monica och Håkan Blohm engagerar sig i Kenya 2005, en grupp på tolv personer som skänker pengar till biståndsarbete i Emali, Kenya. De samlar även in pengar på olika sätt, bland annat genom växtloppis. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-10-18 11:00

Monica och Håkan Blohm bläddrar i en pärm hemma på köksbordet i Västervik. Där finns bilder och minnen från Kenyaresor och de projekt som paret och ytterligare tio andra svenskar är involverade i genom gruppen "Kenya 2005".

– För tre år sedan träffade jag en dam på seniorgympan som berättade om biståndsarbetet i Emali i Kenya. Jag tyckte det lät intressant och bad att få följa med till ett möte, berättar Monica.

Sedan dess har både hon och maken Håkan varit involverade i arbetet i Kenya.

Bekostar ur egen kassa

Kenya 2005 är en helt fristående grupp, där de tolv medlemmarna själva bekostar resor och uppehälle i Kenya. Gruppen är inte kopplad till någon församling och insamlade pengar går oavkortat till specifika projekt i Emali.

– Kenya 2005 bildades i samband med att Erikshjälpen ordnade en resa till Kenya för att besöka ett barnhem. En del hade fadderbarn där och när de såg hur eländigt det var kändes det svårt att bara lämna allt, säger Monica Blohm.

– Det var då som några startade Kenya 2005 för att samla in pengar för att bland annat borra efter vatten.

Vänförsamling sökes

Sedan dess har man stöttat familjer och barn i Emali på olika sätt, bland annat har fyra killar fått utbildning. En av dem har man även hjälpt med en hjärtoperation.

– Vi har regelbundna möten där vi bestämmer vilka vi ska hjälpa. Nästa gång ska vi satsa på en grupp flickor.

Medlemmarna bidrar själva till de olika projekten, men försöker även samla in pengar. Håkan och Monica Blohm arrangerade växtförsäljning, fika och rundvandring i sin trädgård på Östra Eknö i somras. De har även sålt växter på Lions loppis på Stora torget.

– Vi i Kenya 2005 kan tyvärr inte ta på oss för mycket. Det vi skulle önska är att pastor Joel i Emali kunde få en vänförsamling i Västerviks kommun. Vi har stort förtroende för honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om