VT har tidigare kunnat berätta om hur Linköpings universitet satsar på en distansutbildning till förskollärare i regionen. Ett pilotprojekt för universitetets del, som tidigare inte jobbat så mycket med distansutbildningar.
På måndagsförmiddagen skrev företrädare för universitetet samt de tre kommunerna Västervik, Vimmerby och Hultsfred under avtalet.
För Jerry Engström, campuschef i Västervik, är avtalet något han länge strävat efter.
– Det betyder oerhört mycket för oss, vi har jobbat i sju år med att få till ett långvarigt utbildningssamarbete kring förskollärarprogrammet. Det är både tur och skicklighet att det blev just med Linköpings Universitet.
Skillnaden mot tidigare samarbeten är att campusledningen nu tror på ett långsiktigt hållbart sådant. Utöver avtalet om förskollärarutbildningen har man även skrivit avtal om fler utvecklingsprojekt vilket kan betyda andra utbildningar, men även forsknings- och utvecklingsinsatser.
Genom att samarbeta med ett stort och ansett universitet stärks statusen för de lokala högskolorna. Dessutom finns ett uppdämt behov av utbildningstillfällen.
– Rekryteringsbehoven är stora. Människor går och väntar på att kunna utbilda sig i Västervik till förskollärare, säger Jerry Engström.
Även Linköpings Universitet ser stora fördelar med samarbetet.
– Det här blir ett lärande även för oss. Ni kan saker som också vi behöver kunna och det ska bli spännande att jobba med de här kommunerna, säger Roger Klinth, prorektor vid Linköpings Universitet.
Avtalet som skrevs under på måndagen är löpande, men går att säga upp. Enligt Jörgen Nissen, dekan vid Linköpings Universitet, är det bland annat reglerat av hur många sökande programmet får.
– Vår avsikt är att driva det här så länge vi har sökande, säger han.