Timbuktu återerövrar ruinen – med sjumannaband

Så här mitt i vintern passar Visfestivalen på att avslöja den första artisten till nästa års festival. Och det blir smått bekanta tongångar, med smak av New York.

Timbuktu kommer till Visfestivalen 2024.

Timbuktu kommer till Visfestivalen 2024.

Foto: Magnus Andersson/TT

Västervik2023-12-01 11:28

Det är nämligen Timbuktu, eller Jason Diakité, som återkommer till festivalen för andra gången. Den här gången med svängig kompband. Första gången han uppträdde på Visfestivalen var 2012, då han gjorde en bejublad konsert i ruinen. Det hade han just släppt sin cover på Mikael Wiehes "Flickan och kråkan", vilket gjorde honom känd för en större publik, får vi anta. Konserten blev i alla fall lyckad.

Tydligen har det gett mersmak både från Timbuktus sida och från Visfestivalens bokare.

Den här gången har han med sig det New Yorkbaserade sjumannabandet "Rakiem Walker Project". 

Här finns förresten ännu en svenskkoppling. Bandet är husband på restaurangen "Red Rooster" i New York. Den restaurangen är det Marcus Samuelsson som har, Jason och Marcus tävlade ihop i "På spåret" och känner varandra sedan länge. Timbuktu har även uppträtt på restaurangen, som har spelningar i källaren flera dagar i veckan. Bandet och Timbuktu har även turnerat med föreställningen "En droppe midnatt" baserad på Timbuktus bok med samma namn.

Bandet och Timbuktu har turnerat i USA och Sverige och gör fler spelningar i Sverige i sommar, de ska bland annat spela i Söderköping.

Till Västervik ska man också ha med sig artisten GLRYA, som backup-sångerska.

Calle Åstrand är festivalgeneral.

– Det känns jättebra! Förra gången han var på festivalen blev det succé så det känns väldigt bra det här. Han och bandet kommer att tolka hans egna låtar. 

Timbuktu spelar på festivalen fredagen den 12 juli 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!