Klart: Ny förskola byggs i Västervik

Barn- och utbildningsnämnden säger ja till att bygga en ny förskola i Västervik, för att möta behovet av förskoleplatser. Det blir en större förskola med plats för mellan 150 och 160 barn.

Västervik2018-03-09 09:45

Befolkningsprognosen talar sitt tydliga språk. Antalet barn i förskoleålder i Västervik kommer att öka de närmaste åren och behovet av fler förskoleplatser är närmast akut.

- Prognosen till 2025 pekar på att behovet av en ny förskola finns. Det är något vi behöver få till så snart som möjligt, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef på Västerviks kommun.

Efter att olika fördelar och nackdelar vägs samman, har en lämplig plats utsetts på den så kallade Laxentomten, som ligger vid Laxgatan i norra delen av Västervik.

- Det är i norra stan som behovet är som störst. Gertrudsvik växer och det här är en av få tomter som är tillgängliga, säger Elin Landerdahl (M).

"Storleken har diskuterats"

Än så länge är det för tidigt att gå in på detaljer, men planen är att det ska bli en större förskola med plats för mellan 150 och 160 barn. Bostadsbolaget har fått i uppdrag att inleda en projektering.

- Storleken har diskuterats och man har ifrågasatt hur det blir för barnen, säger Magnus Bengtsson.

Han tar Solkullen i Gamleby som ett exempel. En relativt nybyggd förskola med tio avdelningar.

- Där har man lyckats konstruera det på ett bra sätt. Det blir flera mindre verksamheter i en stor verksamhet.

Genom att bygga större blir även kostnaden lägre.

- Vi får en lägre hyreskostnad om vi bygger på ett ställe, och även en lägre kostnad för själva driften, säger Magnus Bengtsson.

Andra tomter man tittat på är bland annat Arabiaparken.

- Det ligger redan nära en befintlig förskola, och det blir svårt att bygga tillräckligt stort, säger Magnus Bengtsson.

Ekbacken

Elin Landerdahl påtalar vikten av att kommunen kan tillhandahålla förskoleplatser.

- Man har rätt till en plats inom fyra månader. Vi vill inte hamna i samma situation som Vimmerby kommun, där platserna tog slut.

Redan idag har förskolorna hög beläggning och alla befintliga platser måste nyttjas. En större del av de lediga platserna finns på förskolan Ekbacken, i Piperskärr.

- Väljer man att ta en plats på Ekbacken så kan man fortfarande behålla sin plats i kön till det upptagningsområde man tillhör, säger Anette Torstensson (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om