Klartecken till utbyggt Bökensved

Västerviks eget Globenområde. Entusiasmen var stor när ett enigt kommunfullmäktige sade ja till att utveckla Bökensvedsområdet.

Foto: ulrik

Västervik2018-05-21 22:30

Sällan har så många politiker i Västervik varit uppe i talarstolen, och i princip varit eniga. Extra anmärkningsvärt med tanke på att de sade ja till ett förslag som när allt är klart kan ha kostat mellan 900 miljoner och en miljard kronor.

Än så länge är det dock bara en idéskiss, och flera politiker betonade att man måste få in fler finansiärer.

Det handlar om Bökensvedsområdet, och hur det kan utvecklas. Konsultföretaget Sweco har presenterat ett förslag där inte bara dagens idrottsanläggningar inryms. På området är nya bostäder, en ny skollokal och ett hotell inritat.

Antalet fotbollsplaner skulle bli färre, däremot skulle simmare och hockeyspelare få mer ytor. Det skulle även finnas ytor för spontanidrott.

– Utredarna konstaterade att Bökensved är ett stort område. Lika stort som Globenområdet i Stockholm. Det kanske vi Västerviksbor inte tänker på, sade förvaltningsledare Ulf Kullin, när han presenterade skisserna.

Politikerna var påfallande entusiastiska, men några förbehåll fanns. Flera partier betonade hur viktigt det var att involvera föreningsliv och tänkbara medfinansiärer tidigt i processen. Några partier ansåg att allt inte kunde byggas för kommunala pengar.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl kläckte en idé som säkert kan väcka debatt i framtiden. Den nya skollokalen ligger intill Ludvigborgsskolan.

– Man skulle kunna bygga ut så att vi får en stor högstadieskola i Västervik.

Då skulle Ellen Keyskolan kunna bli ledig, eventuellt för landstinget. Om skollokalerna fattades dock inget beslut.

Däremot beslutade man att gå vidare och arbeta efter Swecos utredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om