Kristdemokraterna är det sista parti i vår tidnings granskning om vad de olika partierna i kommunen anser om klimathotet. Kerstin Lahi och Lars-Inge Karlsson är företrädare för partiet i Västerviks kommun som i dagens tidning ger sin syn på klimathotet och vad som ska göras för att det ska förbli ett hot, inte allvar.
- Vi ska lämna över planeten till kommande generationer så att de kan leva och bo här även i framtiden. Även om vi inte till hundra procent säkerhet kan säga att det finns en klimatförändring så måste vi arbete enligt försiktighetsprincipen, säger Lars-Inge Karlsson.
Globalt sett anser de båda att det stora hotet kommer från USA och den president som just nu styr det landet.
- Trump väljer att satsa på kolbrytning igen. En industri som vi vet är mycket skadlig för miljön och dessutom inte är lönsam. Tittar vi på Saudiarabien ser vi helt andra tendenser. Där har man valt att satsa på solenergi istället för att själva bränna upp den olja man pumpar upp, säger Kerstin.
Hon är helt säker på sin sak att det är människan som ligger bakom den temperaturökning som sker i världen idag.
- Titta på isbjörnarna som svälter ihjäl när isarna smälter så inser man det.
Tre papperskorgar
Lars-Inge Karlsson anser att kommunen har arbetat fram ett bra Hållbarhetsbokslut. Det är gjort med stor omsorg för att alla ska kunna läsa om hur kommunen arbetar, men han saknar det praktiska arbetet och det behöver inte vara så stor uppoffring.
- Vid våra kommunfullmäktigesammanträden har vi en paus mitt i. Där serveras det kaffe med inplastad smörgås på papptallrik. Allt kastas sedan i en och samma sopbehållare. Varför inte införa tre tunnor, en för plast, en för papper och en för matavfall.
Han läser ur Hållbarhetsbokslutet.
- Kommunkoncernen har en viktig roll som föregångare i arbetet för hållbarhet i hela kommunen.
- Ändå är det ingen som reagerar när vi själva slänger allt skräp i samma behållare.
Han anser också att kommunen själva måste se till att alla deras verksamheter källsorterar sitt avfall till ett hundra procent. Idag är man långt i från den siffran.
Det är på samma sätt vad det gäller kommunens fordon och hur de används.
- Vi måste minska alla tjänsteresor. Många av de resorna kan genomföras genom webbmöten. Man behöver inte åka till Kalmar för att träffas det går lika bra att utnyttja den teknik som idag redan finns i kommunhuset.
Östersjön
Östersjön är ett hav som inte är i balans. KD anser att det behövs omfattande åtgärder för att det ska förbättras. Däremot anser de att det inte är helt säkert att det är Sverige som är den största boven i dramat.
- Det är bättre att satsa pengar på att andra länder runt Östersjön renar sitt avloppsvatten. En satsad krona där ger bättre vattenkvalité än vad det gör om vi satsar den i vårt land, säger Kerstin Lahi.
Vilka länder är det som vi ska satsa pengar i?
- Exakt vilka länder vet jag inte men Polen och de baltiska länderna är exempel.
I Västervik har vi ett reningsverk från slutet av 1970-talet, som inom kort måste förbättras. Hur ser ni på det och den kostnaden det innebär?
- Ett bra reningsverk måste betraktas som mer prioriterat än en Södra infart. För vatten måste vi ha, säger Kerstin.
Hur ser ni på de åtgärder som Västerviks kommun gör för att rena Östersjön?
- Det finns flera goda exempel på hur man arbetar för att minska näringsläckaget. Det handlar om Dynestadsjön och Gamlebyviken. Jag tycker också att lantbrukarna måste bli bättre på att sprida ut konstgödsel i rätt fåra så att man inte sprider ut näringsämnen i intilliggande vattenfyllda diken, säger Lars-Inge.
Flygskatt
Hur ser KD på att det införs en flygskatt i Sverige?
- Partiet är emot införandet av flygskatten. Det handlar om att glesbygden måste leva och de som har företag där ska kunna ha en rimlig restid när de ska förflytta sig.
Vad ska man göra istället för att införa flygskatt?
- Utveckla ekologiska flygbränslen.
Det tar lång tid att utveckla ekologiska flygbränslen och skogen räcker inte till för att ersätta allt flygbränsle som vi gör av med idag. Hur ska man göra då?
- Utveckla motorerna så de drar mindre bränsle.
Vi människor konsumerar väldigt mycket idag, konsumerar vi för mycket?
- Det är en delad fråga. Slutar vi konsumera försvinner arbetstillfällen och konsumerar vi mycket förstörs naturen. Vi anser att man ska vara noga med det man köper och framförallt att man inte köper varor som har mycket plastförpackningar. Där har vi alla ett ansvar, säger Kerstin.
Vilken målsättning ska kommunen har inför framtiden?
- Se till att det finns fler laddstolpar för elbilar och fler möjligheter att tanka biogas. Samtidigt är vi kluvna i frågan om elbilar, då miljön blir väldigt förstörd i de delar av Sydamerika där det bryts mycket litium som används till batterier. Vi vill inte att det bryts litium i Gladhammar så vi måste också ta ansvar för hur det bryts i andra delar av världen. Som det är nu flyttar vi bara problemen på bekostnad av någon annan, säger Kerstin Lahi.