Utställningen Stilmedveten, som öppnar på lördag, handlar om att belysa textilkonsumtionens miljöpåverkan och socialpåverkan, som en del i kommunens projekt "Den cirkulära garderoben".
– Man får följa ett plagg får designfas till tillverkningsfas, och slutligen till vad som händer med plagget när vi gör oss av med det, berättar Anna-Lisa Persson, koordinator och textilt sakkunnig på Sveriges Konsumenter.
Överkonsumtionen av kläder visualiseras med en klädhög som är centralt placerad i konsthallen. Tillsammans väger plaggen 108 kilo och det motsvarar samma mängd som Västerviksborna konsumerar under två timmar, dygnets runt.
– Rent krasst kan man säga att storstäderna konsumerar mer, och landsbygden lite mindre, säger Anna-Lisa Persson.
Det är yngre personer, framförallt kvinnor, som står för den större delen av konsumtionen.
– Vi har kommit väldigt långt när det gäller livsmedel, och även övrig konsumtion. Men just när det gäller textilfrågan finns det mer att göra. Visst krävs det politisk förändring, men konsumenterna har också ett stort ansvar.
Kolla second hand först
Anna-Lisa Persson hoppas att utställningen ska ge besökarna en tankeställare, och då främst hos den yngre generationen som är framtidens konsumenter.
– Framförallt hoppas jag att man tänker på att man inte handlar kläder i onödan. Fundera över om du faktiskt behöver det här plagget, och titta först i en second hand-butik.
Istället för att slänga ett plagg rekommenderar hon att man i första hand ger bort det eller säljer det, alternativt lämnar det till en second hand-butik.
– Idag har även klädbutikerna egna insamlingar som man kan lämna till.
Fiktiv miljö
Utställningen består av flera tänkvärda prova på-moment och en fiktiv miljö i form av en sömnadsfabrik. Här kan man prova på att sy ett plagg under tidspress, precis som sömnerskorna gör i Kambodja.
– Vi har också en världskarta, där tanken är att man ska titta i sitt plagg och se var det kommer från. Det är viktigt att man förstår att det man har på sig är sytt av en människa.
Klädkonsumtionen är en stor miljöbov. Bomullsodling är inte bara vattenkrävande utan kräver också enorma mängder jordbruks-kemikalier.
– Polyester är vårt näst vanligaste material i kläder, och består av plast, säger Anna-Lisa Persson.
Utställningen invigs med vernissage på lördag och är öppen till och med den 25 oktober.
– Man ska lära sig saker när man kommer hit, men man ska också få lite ont i magen. Jag hoppas att man känner att man kan göra skillnad genom val i vardagen, avslutar Anna-Lisa Persson.