Anita Birgersson och Stefan Karlsson bor på gården Stjärneberg utanför Blankaholm. De har haft får på hobbynivå sedan 1997. Fåren klipps två gånger per år, något de alltid gjort själva. Fram till nu.
– Vi bestämde oss för att ta hjälp den här gången, med ålderns rätt, skrattar Anita.
– Det är 57 får och lamm som ska klippas. Oftast gör vi det i september, men det blev lite försenat i år.
Alla moment bedöms
Ska fåren klippas av någon annan ska det göras av ett proffs såklart, men inte vilket proffs som helst. Torbjörn Svensson har jobbat som professionell fårklippare i 16 år och har åtta SM-guld på meritlistan. Han har även deltagit i VM tre gånger, med mittenplaceringar som resultat.
– Jag började som 15-åring, en tonårsrevolt eftersom mina föräldrar hade mjölkkor. Jag brukar klippa mellan 35 000 och 40 000 får per år, men det här blir sista säsongen. Nu är jag fårbonde själv sedan två år tillbaka, med 600 får. Jag har att göra ändå.
Rekordtiden för Svensson under en tävling är cirka 30-40 sekunder. När han är ute på jobb tar det mellan 1, 5 till 2, 5 minuter. Men det är inte enbart en fråga om att vara snabb.
– Domaren bedömer hur fåret ser ut efteråt, det ska se snyggt ut. Även ullen bedöms, hur den är klippt. I Sverige bedömer man även hanteringen av djuret.
Ullen sorteras
För den amatör som någon gång försökt sig på att klippa ett får är det en fröjd att se ett proffs i arbete. Torbjörn Svensson har ingen klippstol till fåren. Han sätter dem helt enkelt på rumpan och klipper. Vrider och vänder lite på det förvånade fåret, medan ullen lägger sig i högar runt omkring. Efter ett par minuter är det klart.
Anita Birgersson har fullt sjå när det gäller att hinna med att sortera ullen. Lamm- och fårull var för sig. Och den ull som suttit under magen och på skinkorna slängs eftersom den är smutsig och tovig.
– Förr gick ullen inte att sälja, då slängde vi den. Nu kan vi sälja den för 20 kronor kilot. Det känns bra att den kommer till användning.