Det är kockarna vid Gertrudsviks tillagningskök som lagar en del av den mat som prisas vid länets sjukhus. Här lagar man mellan 800 och 1 000 portioner varje dag som distribueras till Västerviks sjukhus och flera äldreboenden i centrala Västervik, samt kyld mat till äldre som bor hemma.
Vad har ni för hemligt recept för att laga en så uppskattad mat?
– Vi har erfarna kockar som lagar bra mat här, säger Ann-britt Ljungberg, områdeschef i Gertrudsviks tillagningskök.
Ni har inte någon hemlig krydda som ni lägger till?
– Nej, vi har våra kockar som varit hos oss i många år. En del har varit här sedan Landstingets tid, innan 2006, då kommunen tog över verksamheten.
Under fredagen serverades kokt torsk med ägg-och persiljesås. Men köket lagar även till olika specialmenyer.
– Idag lagar vi också skinksoppa med ärtor och broccolitimbaler till personer som har svårt att svälja, säger Sanna Ackrell, som är kock.
Får beröm
Ann-Britt Ljungberg berättar att sedan tillagningsköket har börjat med att laga varm mat, för tre år sedan, har de fått mycket uppmärksamhet. Inte minst från patienterna som äter maten.
– Vi får ofta tackbrev från patienter tillbaka med matvagnarna.
Hur känns det?
– Det är väldigt positivt för vår personal att läsa att det vi gör är uppskattat.
Under fredagen firade hela personalstyrkan med tårta till morgonkaffet.
– Det är inte första året som vi får beröm för den varma maten som vi lagar. I år har vi fått väldigt mycket beröm av Landstinget.
Hon säger också att helheten när maten serveras till patienterna är viktig.
– Landstinget har infört måltidsvärdar som lägger upp maten på ett bra sätt. Helheten är viktig när patienterna får maten.