Totalt har det beviljats och betalats ut drygt 6,8 miljoner kronor till integrationsprojektet. 4 264 000 kronor har gått till kompetensförsörjning, 689 000 till språkutveckling 1 794 000 till delaktighet i föreningslivet samt 241 000 till övrig verksamhet.
Merparten av de 4 264 000 kronorna i kompetensförsörjningen har gått till tre projekt kommunen själva driver.
- Det är NYkompetens, Entreprenörprojektet och Vård-och omsorgsprojektet, säger Elisabeth Johansson, arbetsmarknadschef i Västerviks kommun.
Entreprenörsprogrammet har fått 1,8 miljoner kronor och löper på i tre år. Det innebär att projektet får 600 000 kronor per år.
Projektet drivs tillsammans med Vimmerby och Hultsfreds kommuner och får även bidrag från bland annat Sparbanksstiftelsen Tjustbygden. Projektet syftar till att nyanlända som som vill starta egna företag i kommunen bland annat ska få en utbildning i svensk skattelagstiftning.
I somras blev de första deltagarna klara med sin utbildning och två personer av sex fick arbetet. En person från Japan och en person från USA. Deltagarna från arabländerna tog sig inte in på arbetsmarknaden.
Är det ett misslyckande att bara västerlänningar lyckades ta sig in på arbetsmarknaden via den utbildningen?
- Det är en entreprenörsutbildning och det är inte lätt att bli egen företagare i Sverige för nyanlända.
Språkcafé
Knappt 700 000 kronor har gått till föreningar som driver språkcafé eller genomför andra former av språkkunskap. Vår tidning har tidigare skrivit om personer som kommit till Sverige från Syrien som lärt sig svenska genom att gå på språkcafé i Edsbruk.
- Här har föreningslivet ställt upp och gjort en fantastisk insats, säger Elisabeth Johansson.
Hon säger att föreningslivet är en väg till arbete där man lär sig språk samtidigt som man bygger nätverk.
Fem projekt har fått avslag och nio föreningar har återbetalat knappt 88 800 kronor.
- En del föreningar har inte behövt använda de pengarna så de används till andra projekt.