Kommunalrådet: "Förstår att det är extremt störande"

Dan Nilsson (S) säger att han förstår de närboendes kritik – men menar att vindkraften är en viktig del av klimatomställningen.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) är generellt sett positiv till vindkraft.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) är generellt sett positiv till vindkraft.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2021-05-17 18:00

– Vindkraft är ett bra komplement till annan energiförsörjning och behövs när vi ska ställa om. Men det är klart att det bygger på att det görs med måtta. Vi har ju tagit fram en vindkraftsplan för att göra det lättare att se var det är lämpligt att bygga. Men jag förstår att det kan vara extremt störande och irriterande för enskilda. 

Västerviks kommun vill vara attraktiv för inflyttare, inte minst på landsbygden. Tror du att de vindkraftverk som planeras i kommunen kan påverka viljan att bo i och flytta till de områdena? 

– Jag ska inte säga att det inte har betydelse, men jag känner mig ändå trygg med det regelverk som finns. De prövningar som gjorts kring Lervik och Getterum har till exempel gjort att de områdena har krympt rejält. Det finns ju också andra aspekter, som att det här kommer att generera arbetstillfällen. Det finns för- och nackdelar. 

Vad för arbetstillfällen tänker du på? 

– Det krävs ju underhåll när man gör sådana här etableringar. 

Enligt grannarna i Spjuthult har informationen från kommunen varit obefintlig om de planerade vindkraftverken. Har kommunen ett ansvar för att se till att alla närboende får tillräcklig information? 

– I det här fallet är det exploatören som har ansvaret för att alla informeras. Men det är klart att vi från kommunen också har ett ansvar. Det är väldigt viktigt att alla känner att de blir lyssnade på, säger Dan Nilsson (S). 

Vindbruksplanen

Västerviks kommun är generellt positiv till vindkraft. I vindbruksplanen har man pekat ut områden där vindkraft inte anses lämpligt, och var det krävs mer undersökningar om man vill bygga vindkraft. 

Det står bland annat: "Västerviks kommun vill bidra till ett hållbart samhälle, där miljövänlig energiproduktion med vindkraft är en viktig del. Samtidigt måste iakttas en försiktighet, så att inte vindkraftintresset hotar andra intressen, såsom naturvärden, landskapsbild, rekreation och turism."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!