Kommunalt bolag hyr lägenhet i Stockholm

Det kommunägda bolaget Västerviks Bostads AB hyr en lägenhet i Stockholm. Lägenheten kostar 18 000 kronor i månaden och utnyttjas av personal och styrelsemedlemmar i samband med kurser och konferenser. - Vi gör det för att hålla kostnaderna nere, säger bolagets vd Sven-Åke Lindberg.

Här på Kungsholmen ligger lägenheten som det kommunägda bostadsbolaget och dess anställda har tillgång till. Foto: TT

Här på Kungsholmen ligger lägenheten som det kommunägda bostadsbolaget och dess anställda har tillgång till. Foto: TT

Foto:

Västervik2015-03-07 05:06

Västerviks Bostads AB har tillgång till lägenheten, det är dock inte de som står som hyresgäst.
- Vi har tillgång till en lägenhet via en kontakt. Det har vi haft under en förhållandevis lång tid, säger Sven-Åke Lindberg.
Han vill inte gå in närmare på vem den egentliga hyresgästen är.
- Det är en kontakt som jag har, säger han.
Hyr ni lägenheten i andra hand?
- Nej, jag skulle inte säga så. Vi har tillgång till lägenheten och det är ytterligare en person som har det, det vill säga den egentliga hyresgästen. Vi samnyttjar lägenheten.
Lägenheten ligger på S:t Eriksplan och är på fyra rum och kök. För att få tillgång till den betalar Västerviks Bostads AB över 200 000 kronor per år. De har haft tillgång till lägenheten sedan förra året.
- Men vi har haft lägenhet i samma hus i många, många år. Tidigare har vi haft en etta och en tvåa, säger Sven-Åke Lindberg.
- Skälet till att vi hyr lägenheten är för att vår personal och styrelsen bor där i stället för på hotell i samband med kurser och konferenser.
Är det inte billigare att hyra hotellrum?
- Det beror på nyttjande. Den här lägenheten är en fyra, så det är många som kan bo i lägenheten vid varje tillfälle. Vårt grundtänk är att det ska bli billigare så här, svarar Sven-Åke Lindberg.
Lägenheten kan även utnyttjas av personal för eget bruk.
- Då betalar de ett vandrarhemspris till Västerviks Bostads AB. Det kostar 300 kronor för en natt i ett rum med två bäddar.
Har det tagits ett beslut om att hyra lägenheten i Kommunfullmäktige?
- Nej, det har det inte. Jag anser inte att det behövs ett ställningstagande från kommunfullmäktige i den här frågan. Vi driver en hel del verksamheter som inte fullmäktige har tagit beslut om.
Hans Ellervik (VDM) anser att det är fel av det kommunala bolaget att satsa pengar i en annan kommun, utan att kommunfullmäktige har fattat ett beslut. Det håller inte Sven-Åke Lindberg med om.
- Skälet att vi gör det här är för att skapa en möjlighet att hålla nere kostnaderna i samband med kurser och konferenser, säger han.

Starkt kritisk
Över 200 000 kronor betalar Västerviks Bostads AB för en exklusiv lägenhet i Stockholm per år. Lägenheten kan även hyras av personalen - till vandrarhemspriser.
- Jag blir starkt kritisk när jag hör det här, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S), som också är ordförande i moderbolaget Västerviks Kommuns Förvaltnings AB.
Varje månad betalar Västerviks Bostads AB 18 000 kronor för en lägenhet på fyra rum och kök i de centrala delarna av Stockholm. Per år blir det en totalkostnad på över 200 000 kronor. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S), som också är moderbolaget Västerviks Kommuns Förvaltning AB:s ordförande, är ovetandes om priset för den rymliga lägenheten.
- Det är du som berättar om de här siffrorna för mig. Jag har inte vetat om det här särskilt länge, men jag fick en dragning av Anders Björlin (kommunens ekonomichef och vd i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB) i dag. Men några kostnader fick jag inte höra, säger Tomas Kronståhl (S).
Kostnaderna är 18 000 kronor per månad. Det ger en bra bit över 200 000 kronor om året. Vad säger du om det?
- Om Sven-Åke (Lindberg, bolagets vd) säger det, så är det ju så. Han har bättre koll än mig på siffrorna.
200 000 kronor om året är väl ganska mycket pengar?
- Absolut. Enligt mig är det väldigt mycket pengar.

Sven-Åke Lindberg är vd för Västerviks Bostads AB. Foto: Lena Dahlberg
Sven-Åke Lindberg är vd för Västerviks Bostads AB. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om