Kommunen brister i sin källsortering

Kommunens källsortering underkänns - igen. Endast 44 procent av kommunens enheter sorterade sitt matavfall under 2017. - Det är ett mål som kommunen har missat i flera år, säger Anders Björlin, kommundirektör.

Anders Björlin, kommundirektör, redogjorde för kommunens årsredovisning. Foto: Ellinor Harrysson

Anders Björlin, kommundirektör, redogjorde för kommunens årsredovisning. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-15 17:00

Västerviks kommuns årsredovisning för 2017 är klar. Den ger bland annat en översikt över kommunens ekonomi och lån. I slutet av året uppgick låneskulden till knappt två miljarder kronor.

- Alla lån ligger i bolagen. Kommunen är på så sätt lånefri, säger Anders Björlin, kommundirektör.

Den största investeringen gjordes på Slottsholmen i Västervik, där kostnaden uppgick till 14 miljoner. Därefter kommer förlängningen av flygbanan som kostade 9, 7 miljoner. Att bygga om Stadsparkens lekplats kostade 8, 3 miljoner - drygt två miljoner kronor mer än budgeterat.

Harald Hjalmarsson (M) är kritisk till att kommunen inte har lyckats sjösätta alla planerade investeringar.

- Det beror på att vi har haft problem med att få entreprenörer som kan utföra arbetet, samt att vissa planer och bygglov dragit ut på tiden, säger Tomas Kronståhl (S).

- 2017 stack ut. Så höga investeringsnivåer har vi inte haft tidigare, säger Anders Björlin.

Källsortering

Den totala måluppfyllelsen uppgår till 70 procent. Tre av fem övergripande mål nås och 14 av 19 uppdrag. Ett av målen man inte klarar handlar om källsortering.

- Det är ett mål som kommunen har missat i flera år, säger Anders Björlin.

Den främsta orsaken är att endast 44 procent av kommunens enheter källsorterar sitt matavfall.

- Nu har verksamheterna fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för hur man även kan källsortera matavfall.

Framgångar

En av framgångarna som lyfts fram är att Västerviks kommun vann vattenpriset Sjöstjärnan, samt att Västervik utsågs till årets stadskärna.

Kommunen har dessutom haft ett positivt inflyttningsnetto. Under 2017 ökade befolkningen med totalt 113 personer. Samtidigt ökade antalet gästnätter med 11 procent från 2016.

Däremot når man inte målet när det gäller arbetslöshet. Arbetslösheten ligger på 8, 9 procent vilket är samma som föregående år. Ungdomsarbetslösheten har ökat från 13, 4 till 13, 5. Båda måtten har sämre utveckling än riket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om