Kommunen får miljonbidrag för klimatanpassning

Västerviks kommun får totalt fyra olika bidrag på sammanlagt 22 miljoner kronor. Pengarna ska gå till flera projekt inom klimatanpassning och bidra till minskad näringsbelastning till Östersjön. Bland annat kommer det byggas en multidamm i Gamleby.

Tomas Kronståhl (S), Gun Lindberg, Dennis Wiström, Anna Bodjo (MP) och Conny Tyrberg (C) ser alla fram emot de framtida satsningarna.

Tomas Kronståhl (S), Gun Lindberg, Dennis Wiström, Anna Bodjo (MP) och Conny Tyrberg (C) ser alla fram emot de framtida satsningarna.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2018-07-09 19:54

Västerviks kommun har under flera år legat i framkant när det gäller miljöarbete för lokala lantbrukare, berättar Dennis Wiström, projektledare på Västerviks kommun.

Under förra året belönades därför kommunen med Havs- och vattenmyndighetens pris "Sjöstjärnan"- med motiveringen: "Västerviks kommun har under flera år legat i framkant med åtgärder för att minska övergödningen".

Under våren ansökte kommunen om totalt fyra olika bidrag gällande klimatanpassning och minskad näringsbelastning. Bidragsansökningarna har nu beviljats och arbetet med att förvalta pengarna har inletts.

– Vi måste göra allt som går att göra. Det här är helt avgörande för framtiden och kommer verkligen att vara en win-win-situation för alla, säger Anna Bodjo (MP).

– Det är en vinst både miljömässigt och livsmedelsmässigt, lägger Dennis Wiström till.

Pengarna kommer gå till flera projekt som ska gynna miljön och vattennivåerna i kommunen. Det kommer bland annat att byggas en multidamm på Ernebergsfältet i Gamleby. Dammen kommer samla vatten från nederbörder för att sedan användas för bevattning under sommarhalvåret och konstsnö under vinterhalvåret.

– Det började faktiskt med en förfrågan från Gamleby Orienteringsklubb som ville ha stöd till deras arbete med konstsnö på fältet. Och nu är det en del i det här stora projektet vilket är jätteroligt, säger Tomas Kronståhl (S).

Då nederbörden i kommunen förväntas bli större under vinterhalvåret medan en torrare period väntas under sommarhalvåret riskeras flödet i vattendragen att hotas. Detta ökar risken för vattenbrist vilket leder till sämre skördar inom jordbruket. I år har torkan drabbat landets jordbrukare extra hårt. Flera skördar har förstörts och många djur kommer behöva slaktas ut.

Hur kommer lokala lantbrukare gynnas av dessa pengar?

– Våra investeringar kommer bidra till en säkrare livsmedelsproduktion. Vi kommer klimatanpassa gårdar och lantbrukarna får en säkrare, mer klimatanpassad och miljövänligare produktion. Vi kommer minska risken för översvämningar och torka och jobba för en jämnare vattennivå.

Hos kommunens lantbrukare välkomnas de framtida satsningarna. Håkan Lundgren är mjölkproducent utanför Gamleby och ordförande i LRF sydost.

– Vi har haft ett väldigt positivt samarbete med kommunen under lång tid. Vi ser väldigt positivt på projekten och förhoppningsvis kommer det att bidra till bättre skördar för oss, säger han.

Övriga projekt som kommer finansieras av pengarna är bland annat höjningen av vattennivån i sjön Yxern och uppföljning av ett långtidsprojekt gällande bevattning i kommunen med syrefritt havsvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!