En undersökning som Ekot gjort visar att flera kommuner i Sverige beställt undermålig eller felaktig skyddsutrustning under coronakrisen. Forshaga och Kils kommuner har bland annat köpt in handsprit för 80 000 kronor, men som senare inte visade sig fungera bättre än tvål och vatten, enligt Ekot.
Västerviks kommun köpte i början av april in 12 000 andningsmasker från fyra olika företag av typ FFP2 som skulle användas inom äldreomsorgen. Prislappen landade runt en halv miljon kronor, men det gick inte alls enligt plan.
– Från början vill man se ett certifikat på att de är testade, att det finns en EU-deklaration och C-märkning. Så när vi fick det så beställde vi från de företag vi trodde på och som kunde leverera snabbt. I början var det osäkert om man ens skulle få några masker, så därför beställde vi från flera olika företag för att inte lägga alla ägg i en korg, säger Richard Brown, brandmästare på räddningstjänsten i Västervik.
Skyddsmaskerna kom som planerat och allt såg till en början bra ut, men kommunen valde ändå att skicka dem på granskning.
– Vi kände att vi inte helt vågade lita på certifikaten och det kändes inte helt bra. Så vi skickade dem på test vilket var en väldig tur, säger Richard Brown.
Kommunen skickade de fyra olika maskerna på test och någon vecka senare kom svaren. Endast en av de fyra uppfyllde rätt skyddskrav – tre fick underkänt.
Hur dåliga var maskerna?
– De var väldigt dåliga.
Handlar det om ett lurendrejeri eller varför blev det så?
– Jag tror inte att företagen i sig sysslar med något lurendrejeri, utan det är nog deras leverantörer i så fall. Företagen vi beställt av har vi bedömt som trovärdiga och vi har gjort de kontroller vi kunnat innan beställningen.
Hade man inte kontrollerat maskerna hade de troligtvis kommit ut i verksamheterna och använts av personalen.
– Då hade de använt skyddsutrustning som man tror uppfyller kraven men som i själva verket inte alls gör det. Det vore helt förskräckligt.
När ni inte kunde använda dessa masker som ni räknat med, blev det en brist på skyddsutrustning då?
– Nej, vi klarade oss. Den fjärde som blev godkänd hade vi ett antal tusen av. Så det blev ingen brist och som det ser ut nu har vi god tillgång på skyddsmaterial.