Kommunen upplåter mark för slåtter

Torkan håller ett fortsatt hårt grepp om Tjust. Nu erbjuds djurägare att slå gräs på kommunal mark.

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Kronståhl (S) uppmanar även andra markägare att erbjuda sitt gräs till lantbrukare.

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Kronståhl (S) uppmanar även andra markägare att erbjuda sitt gräs till lantbrukare.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-07-13 08:00

I början av veckan gjordes en inventering av kommunens mark för att fastställa var det växer gräs som kan användas till djurfoder. Nu ställer kommunen marken till förfogande för lantbrukare som behöver foder.

– Det är inte så stora arealer, men det är viktigt att vi tar tillvara på det som finns, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S).

På Västerviks kommuns hemsida www.vastervik.se kommer det att från och med fredag finnas mer detaljerad information om kommunens erbjudande.

– Vi från kommunen vill också uppmana andra markägare att se över sina ägor och erbjuda det gräs som fortfarande finns kvar. Då tänker jag till exempel på kyrkan.

Under torsdagen hölls möte med representanter från bland annat Västerviks kommun, övriga kommuner i länet, länsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Hushållningssällskapet, Arla och slakterier.

– Vi försöker ta ett samlat grepp om problematiken. Det är en allvarlig situation just nu som kan få kritiska konsekvenser längre fram, säger Kronståhl.

När det gäller stöd till jordbrukarna finns det ordinarie EU-stöd som ännu inte är utbetalat från 2016.

– Vi vill att processen med utbetalning av stöden ska påskyndas och jag upplever att länsstyrelsen är i gång med det nu.

Från regeringens sida hoppas man även att få krisstöd från EU. Det rapporterade Dagens Nyheter från måndagens presskonferens med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och LRF:s ordförande Palle Borgström. Bucht sade att EU-kommissionen tar den rådande situationen på allvar. Men även om Sverige skulle få stöd från krisfonden uppgav Bucht att det inte skulle lösa alla problem. Det skulle snarare vara en lindring. Palle Borgström sade att om torkan fortsätter kommer vi att ha ett rent krisläge i augusti. Han uppmanade konsumenterna att köpa svenskt kött eftersom det gör skillnad om vi kan skapa efterfrågan på svenska varor.

Än så länge tycks inte efterfrågan på svenskt kött ha ökat, i alla fall inte i Västervikstrakten.

– Nej, vi har inte märkt någon ökning i och med torkan, säger Katharina Arvidsson, handlare på Ica Maxi i Västervik.

Hon säger att 95 procent av butikens kött har sitt ursprung från Sverige och 45 procent är från Småland, Öland, Blekinge eller södra Östergötland.

– Vi tycker att man ska stötta svenska bönder och välja närproducerat.

På Willys i Västervik och Ica Supermarket i Gamleby har man heller inte märkt någon försäljningsökning av svenskt kött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om