Antalet anställda inom kommunen ökade under förra året, från 2 788 årsanställda 2015 till 2 927 årsanställda 2016. Det framgår av kommunens personalredovisning.
Flest medarbetare, 49 procent, är anställda inom socialnämndens verksamhetsområden. Därefter kommer barn- och utbildningsnämnden med 40 procent och kommunstyrelsen med tio procent. Lägst andel, en procent, jobbar inom miljö- och byggnadsnämndens område.
Den största yrkesgruppen inom kommunen är undersköterskor, med 715 anställda. Därefter kommer vårdbiträden, grundskolelärare och förskollärare.
Majoriteten, 80 procent av de anställda inom kommunen är kvinnor.
– Så ser det ut i de flesta kommunerna, säger Christina Bäckström, ekonomichef.
Lönemässigt finns det fortfarande ett glapp mellan män och kvinnor. Kommunanställda män tjänar i snitt 1 900 kronor mer än kvinnor. Genomsnittslönen för båda könen ligger på 27 126 kronor.
– Samtidigt ser vi att kvinnors löner ökar mer än männens, säger Christina Bäckström. Det hör samman med satsningen på undersköterskor, där vi fick ett väldigt bra avtal.
Hon säger också att kommunen arbetar aktivt för att jämna ut löneskillnaden.
– Tyvärr är det så att männen ligger före. Vi ser också att männen jobbar mer med hårda värden och kvinnor mer med mjuka värden. Men det är bra att det går åt rätt håll, säger Mats Hugosson.
Sjukfrånvaron
Sjukfrånvaron i kommunen har ökat för varje år sedan 2012.
– Det är oroande att vi ser en stigande trend, men så ser det ut i hela landet. Vi gör aktiva åtgärder för att förebygga detta, säger Christina Bäckström.
Mindre än hälften av kommunens anställda utnyttjar friskvårdsbidraget, som ligger på 2 000 kronor per år och anställd.
– Vi hoppas att det intresset ökar under innevarande år.
I de kommunala bolagen är könsfördelningen tvärt om mot kommunens 82 procent är män och 18 procent är kvinnor enligt 2016 års siffror. Där kan man också se att sjukfrånvaron är hälften så stor som inom kommunen.
– Sjukfrånvaron för bolagen har i princip alltid legat lägre, säger Christina Bäckström.