Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att Västervik Miljö och Energi måste betala 21 303 kronor i byggsanktionsavgift.
I samband med ett tekniskt samråd fick miljö- och byggnadsnämnden veta att det pågående arbetet i vattentornet med att förstärka sprickarmeringen i bottenplattan hade påbörjats utan startbesked från nämnden. Enligt lagen får en anmälningspliktig åtgärd inte påbörjas utan startbesked.
Eftersom både byggherren, alltså Västervik Miljö och Energi, och företaget som fått i uppdrag att utföra arbetet, betraktade det hela som underhållsarbete som inte påverkar bärande konstruktion lämnades ingen bygglovsansökan in.
– Jag tror det var så att arbetet blev lite mer omfattande än vad man väntat sig, säger Akko Karlsson (MP), förste vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
– När det gäller bärande konstruktioner måste det alltid sökas tillstånd, säger Akko Karlsson.
Nämnden gör bedömningen att även underhållsarbete som berör bärande delar i en konstruktion är en anmälningspliktig åtgärd.
En anmälan lämnades sedan in, tillsammans med ett yttrande från Ruben Öberg, va-chef.
"Det arbete som inspekterades avsåg inte åtgärder på bärande delar, utan en förstärkning av sprickbildningar i bottenplattan över betongbalken. Bottenplattan i sin helhet är naturligtvis bärande, men de åtgärder miljö- och byggnadskontoret bygger sanktionsavgifterna på syftar till att minska risken för sprickor i ytskiktet. Att bila ner till armering påverkar inte den bärande förmågan". skriver han.