Kommunens vinst under förra året: 170 miljoner

Just nu pågår en diskussion på Facebook om Västerviks kommuns förvaltningsbolags vinst 2015, som uppgick till 170 miljoner. Många människor som deltar i diskussionen menar att vinsten som görs är mer eller mindre förskräcklig. Vår tidning har tittat på var pengarna har tagit vägen.

Ljungbergaskolan är en av de fastigheter som kommunen har investerat i 2016.

Ljungbergaskolan är en av de fastigheter som kommunen har investerat i 2016.

Foto: Anders Sjögren

Västervik2016-11-12 10:00

Det var Per Johansson, Gränsö Slott, som skrev inlägget på Facebook.

"Vet ni till exempel att Västerviks kommun driver Västerviks bästa och mest vinstdrivande företag-genom tiderna? Förvaltningsbolaget gjorde en vinst på 170 miljoner kronor förra året, wow skriver Per Johansson på sin Facebooksida.

Många av de som svarat på Pers inlägg tycker att det låter förfärligt att kommunen gör en så stor vinst, speciellt när Västerviks miljö- och energibolag har höjt priserna rejält.

- Jag undrar över det faktum att kommunala bolag inte får gå med vinst och att eventuella vinstpengar inte får investeras i till exempel nyproduktion av bostäder hur som helst, skriver Per.

Han undrar vad sossar, centerpartister och miljöpartister ska göra med pengarna. Den frågan besvarar vi i dagens tidning.

Vår tidning ringde upp kommunchef Anders Björlin för att ställa frågor om vart pengarna har använts till.

- Vi har ett överskott på 172 miljoner i förvaltningsbolaget. 73 miljoner kronor av detta har gått till räntekostnader. 22 miljoner har gått till skatt. Resterande 77 miljoner har gått tillbaka till de kommunala bolagens investeringar.

Han berättar att pengarna har investerats i Ljungbergaskolan i Västervik, nybyggnation av en sporthall i Totebo, ombyggnad av Kunskapsskolan i Gamleby, ombyggnad av Rådhuset, ombyggnad av Åbyängskolan, utbyggnad av tillagningskök inom äldreomsorgen, miljöinvesteringar inom kommunens fastigheter bland annat att satsa på solceller, om- och tillbyggnad av Midgård, asylboende i Ankarsrum och investeringar inom va-kollektivet.

- Kommunkoncernen har genererat 220 miljoner kronor till de satsningarna genom vinst och avskrivningar. Vi lyckades inte skrapa ihop allt med eget kapital utan var tvungna att låna 85 miljoner kronor till de investeringar vi har gjort under 2015 i bolagskoncernen.

Många av de investeringar som Anders Björlin räknar upp har gått till ny-eller ombyggnation.

Varför använder ni inte den vinst 48 miljoner kronor som Bostadsbolaget gör till att betala investeringarna med?

- Det gör vi redan. Alla medel som genereras i bolagskoncernen stannar i bolagen och återinvesteras.

När vår tidning ringer upp Per Johansson och ställer frågan varför han har skrivit som han har gjort på Facebook, menar han att det är för att belysa hur läget är i kommunen. Han menar att det inte ska ses som ett debattinlägg.

Nu är det upp till läsarna att skapa sig en egen uppfattning i frågan som debattinlägget egentligen handlar om. Var skulle kommunens förvaltningsbolags vinst ha gått om de inte fördelats ut till, skolor, äldreomsorg och miljöinvesteringar?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om