Kontanterna spelar en allt mindre roll i handeln

Texten "kontantfritt" på skyltar i butiker och caféer blir en allt vanligare syn i svenska städer. Vi tittade på kontantsituationen i Västervik.

Kontanerna minskar allt mer i omlopp, frågan är hur länge kommer vi kunna använda kontanterna?

Kontanerna minskar allt mer i omlopp, frågan är hur länge kommer vi kunna använda kontanterna?

Foto: Robert Preusse

Västervik2019-07-24 07:00

Debatten om kontanterna fortsätter när samhället i allt snabbare takt digitaliserats. På den ena sidan menar förespråkarna att kontanternas försvinnande är positivt, inte minst utifrån ett säkerhetsperspektiv för personal som hanterar kontanter. På den andra sidan finns kritikerna som hävdar att det ur ett säkerhetsperspektiv alltid borde kunna gå att betala med kontanter, samtidigt som det fortfarande finns en del av befolkningen som står utanför den digitala sfären. Vi tog tempen på kontantinställningen hos några av företagarna i Västervik och bland dem vi besökte, accepterade de flesta fortfarande kontanter som betalningsmedel för tjänster och varor. Dock så står kontanthandeln för en allt mindre del av inkomsten.

– Vi får framförallt in betalningar via bankkort, cirka 88 procent, men fler använder sig också av Swish. Vi tycker att kontanter borde få bättre stöd, det är inte alltid det finns teckning för de elektroniska betalningsmedlen, säger Sanna Ljung hos Anders Fisk och Delikatesser.

Flera handlare nämner att det framförallt är de äldre som handlar med kontanter, men även folk som vill handla något utan att det ska synas på kontot.– Ibland har vi kunder som köper en gåva till någon som de kanske har ett familjekonto med hos banken. För att man inte ska se att x antal kronor drogs från vår butik så är det vissa som springer bort till banken för att ta ut beloppet i kontanter istället, säger Olga Trozell hos Anderssons Ur och Guld.

En handlare som är kritisk till den rådande penningpolitiken är korvgubben Hans-Åke Harrysson:

– Jag förstår inte hur kapitalägda företag får hålla på och styra i landets penningpolitik. De digitala betalningsalternativen medför extra utgifter för oss småföretagare samtidigt som vi borde tänka på de utländska turisterna som kommer till Sverige. Turisterna kommer ibland från länder där kontanter är norm för handeln.

Ett lokalt företag som avlägsnar sig allt mer från kontanterna är Guldkantgruppen, som driver restaurang, glassbar, deli och café i centrum.

– Vi accepterar fortfarande kontanter på restaurangen med omtanke för de turister som vill använda kontanter. Men det är nog bara en tidsfråga innan vi sätter kontantfritt även på restaurangen. Kontanterna står för omkring en procent av inkomsten i dag och att ha det kontantfritt medför en säkrare arbetsmiljö för personalen, säger Jonas Settlin från Guldkant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om