Kopplade starkström utan lov och misshandlade exets nya kille på fyllan

Två män, 30 och 63 år gamla och hemmahörande i Västervik, har dömts till böter respektive samhällstjänst för att ha utfört otillåtna och bristfälliga elarbeten med starkström i en lägenhet. 30-åringen döms dessutom för misshandel på en nattklubb i Västervik.

Västervik2016-10-10 10:07

I den färska domen framgår att de båda männen höll på att renovera en lägenhet i Västervik, men att de i samband med renoveringen gav sig på att utföra elarbeten med starkström, vilket ingen av dem har tillåtelse eller kunskap kring.

Detta fick till följd att hyresgästerna i lägenheten utsattes för stor fara. En av dem ska bland annat ha fått en kraftig elstöt då han duschade.

Åklagaren menade i sitt åtalsyrkande att de båda männen utsatt de boende i lägenheten för ”livsfara och fara för svår kroppsskada genom att utföra elinstallationsarbete, varvid de i badrum installerat golvvärme med för hög spänning och utan tilläggsskydd med jordfelsbrytare, i kök och badrum lämnat spänningssatta ledare åtkomliga för beröring samt på elradiatorer lämnat kopplingsplint utan skyddskåpa.”

För det otillåtna elarbetet döms männen för ”framkallande av fara för annan”. 63-åringens dom stannar vid dagsböter på 4 550 kronor.

30-åringen döms till villkorlig dom plus samhällstjänst i 40 timmar. Men till grund för den påföljden ligger också en misshandelsdom:

Tingsrätten slår nämligen fast att 30-åringen gjort sig skyldig till misshandel efter att ha slagit en annan man – som enligt domen har/hade ett förhållande med 30-åringens ex-flickvän – i bakhuvudet utanför en nattklubb i Västervik. 30-åringen hävdar dock att han inte minns mycket av händelsen, eftersom ha druckit en 35:a starksprit och fyra starköl under kvällen.

Utöver den villkorliga domen med samhällstjänst ska 30-åringen därför också betala skadestånd på 7 000 kronor till mannen som han slog utanför krogen.

De båda dömda männen är nära släkt med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om