– Faktum är att det faktiskt inte är fler personer per år i Sverige som insjuknar i typ 2-diabetes än tidigare. Däremot är vi i sjukvården idag bättre på att upptäcka förhöjda blodsocker i ett tidigt skede av typ 2-diabetes, vilket innebär att patienterna är yngre när de får sin diagnos. Detta, i kombination med tidig och mer offensiv behandling, gör att man lever längre tid med sin diabetes. Det innebär att även om inte fler personer per år insjuknar i typ 2-diabetes får vi ändå ett stigande antal patienter.
Finns det skillnader i åldrar, livsstil, kön eller finns det andra faktorer som spelar in för att man ska få typ 2-diabetes?
– Sjukdomen är ärftlig och därför har många av patienterna föräldrar eller syskon med typ 2-diabetes. Har man typ 2-diabetes i släkten så är risken att man själv utvecklar det ganska stor. Om man har goda livsstilsvanor kan man få sjukdomen senare i livet, till exempel vid 70 års ålder. Om man däremot har en stark ärftlighet och sämre livsstil så kan man istället utveckla sjukdomen redan som 40-åring. Om man äter bra kost, rör sig mycket och är normalviktig men ändå utvecklar diabetes i vuxen ålder, så kan det ibland röra sig om andra typer av diabetes.
Vilka symtom är vanliga?
– Eftersom det vanligaste är att typ 2-diabetes upptäcks tidigt, i samband med provtagning, så mår patienten oftast precis som vanligt. De gånger patienter uppvisar symptom så brukar det vara att man är tröttare, törstigare och kissar oftare än tidigare.
Vilken behandling sätts in?
– Det beror på patientens blodsockervärden, ålder och hälsa i övrigt. Om typ 2-diabetes upptäcks i ett tidigt skede räcker det ofta med kostbehandling. Det innebär att man genom ändringar i sin kost kan hålla blodsockret bra och klara sig utan tabletter i några år. Ju yngre man är desto längre beräknas man leva med sin diabetes och desto viktigare är det att ha ett bra blodsocker redan från början. Det händer även att patienter får börja med tabletter eller insulinsprutor redan från början, beroende på hur blodsockret ligger när sjukdomen upptäcks.
Vad erbjuder hälsocentralerna?
– Esplanadens Hälsocentral erbjuder regelbundna kontroller hos läkare med provtagning inför besöket. Vissa patienter får även regelbundet träffa diabetessjuksköterskan. Vi har även en grupputbildning för de patienter som precis fått diagnosen typ 2-diabetes eller nedsatt glukostolerans. Nedsatt glukostolerans kan även kallas för prediabetes, det vill säga det visar att man riskerar att utveckla diabetes.
– De andra hälsocentralerna har sannolikt motsvarande vård att erbjuda.