Bråk och andra oroligheter har gjort att Västerviks gymnasium tvingats kalla in ordningsvakter vid ett flertal tillfällen under 2016 och 2017. Efter det stora bråket i början av oktober 2016 patrullerade vakter på skolan under drygt tre veckor. Även under våren 2016 hade skolan bevakning under ett par veckor, då på grund av att obehöriga personer vistades på skolan.
I maj 2017 uppstod ett bråk på gymnasiet mellan två killar.
Det var ett slagsmål på eftermiddagen. Den ena killen går inte på skolan, berättade gymnasiechefen Jörgen Jonsson.
När personalen försökte avvisa den obehöriga personen vägrade han att lämna gymnasiet. Polis tillkallades och dagen efter bråket tog skolan in en ordningsvakt.
Det är för säkerhetens skull, om det skulle uppstå några efterverkningar, sa Jörgen Jonsson.
Ryktades om uppgörelse
I måndags förra veckan märkte personalen av en oro bland elever på skolan, och det ryktades om att någon form av uppgörelse var på gång. Skolledningen tog det säkra före det osäkra och valde att kalla in vakter.
Jag skulle tro att den bevakningen pågick veckan ut, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef på Västerviks kommun.
Enligt honom har efterfrågan av vakter på gymnasiet ökat de senaste åren.
Det var inte så vanligt om man går några år tillbaka i tiden, men det har hänt mycket i vår omvärld och det påverkar även skolan.
Vad kostar det att anlita ordningsvakter?
För bevakning då vi schemalägger över längre tid så kostar bevakningen 356 kronor per timme och om det är stödinsatser som måste genomföras med kort varsel så som nu gjorts på gymnasiet så kostar det 473 kronor per timme.
Som räddnings- och säkerhetschef följer han utvecklingen noggrant.
Jag har en konsultativ roll och kan rekommendera vilka beslut skolan ska ta.
Bråken som uppstår har egentligen inte med skolan att göra, enligt Joakim Jansson.
Ofta är det något som har hänt på fritiden och som utspelar sig på gymnasiet på grund av att man möts där.