Krav på parfymfria zoner och bättre tillgänglighet

Tillgängligheten vid resecentrum och parfymfri zon på Campus. Det var några av frågorna som togs upp när Rådet för funktionshinderfrågor hade sitt möte i mars.

Resecentrum i Västervik behöver bli mera tillgängligt för funktionshindrade.

Resecentrum i Västervik behöver bli mera tillgängligt för funktionshindrade.

Foto:

Västervik2018-04-04 18:00

RFH är ett organ för samråd, överläggningar och ömsesidig information mellan handikapporganisationerna och kommunkoncernen i Västerviks kommun. Rådet sammanträder fyra gånger per år och det senaste mötet inföll i mars. En av punkterna handlade om Västervik Bostads AB och Tjust Fastigheter AB och deras arbete med tillgänglighetsfrågor. Maria Eek på Västervik Bostads AB informerade om att bolagets mål är att 65 procent av bostäderna ska vara tillgängliga år 2020. Idag är 57 procent tillgängliga.

Vid förra mötet ställde HSO (Handikappföreningarnas SamarbetsOrgan) frågan om hur det går med tillgänglighetsfrågorna på resecentrum i Västervik. Man pekade bland annat på att det saknas markerade p-platser för rörelseförhindrade och att övergångsstället mellan tåg och område för bussar har dålig färgmarkering. En automatisk dörröppnare finns vid väntsalens huvudentré, men är av den äldre modellen. Mellan väntsal och biljettkassa finns ingen automatisk dörröppnare alls.

Anna Karlsson från kommunstyrelsens förvaltning berättade att stationshuset nyligen har bytt ägare och att kommunen bevakar frågan.

Clearry Ruisla från HSO informerade om några nyheter som är guld värda för allergiker, bland annat att man har infört en parfymfri zon på Campus i Västervik. Hon tipsade även om att Kalmar Länstrafik (KLT) kan tillhandahålla tidtabeller i större format för den som önskar.

En mindre rolig observation är att närtrafiken, linje 10 ibland inte kan ta rollatorer. Clearry tipsade om att man kan ringa efter en taxi och sedan skicka räkningen till KLT efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om