Kräver krafttag för att rädda torsken

"Vart tog alla torskar vägen?" Den frågan har sportfiskaren och biologen Markus Lundgren ställt sig själv och många andra. På måndag gästar han och sportfiskeexperten Tobias Fränstam jakt- och fiskebutiken Jaktia i Västervik.

"De torskar som finns i Östersjön i dag är små och magra", säger Andreas Ollinen från Sportfiskarna.

"De torskar som finns i Östersjön i dag är små och magra", säger Andreas Ollinen från Sportfiskarna.

Foto: Peter Berg

Västervik2019-01-26 20:00

På schemat står filmvisning, diskussion och prat om lokal och praktisk fiskevård.

Resultatet av den inledande frågeställningen blev en film som Markus Lundgren, för övrigt fiskevårdschef på den ideella organisationen Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, gjorde tillsammans med Freewater Pictures.

Länge var torsken en självklarhet längs den svenska kusten – och vanligt förekommande på tallriken – men nu är den allvarligt hotad.

– Ända sedan 1980-talet har torsken minskat kraftigt. Och de exemplar som finns är små och magra, säger Andreas Ollinen, också han arbetar för förbundet Sportfiskarna, en organisation som länge engagerat sig i frågan.

Han menar att något måste göras nu – annars kommer torsken snart att bara vara ett minne blott för människorna längs den svenska östersjökusten, sportfiskarna och de småskaliga yrkesfiskarna.

– Det enda område i Sverige som fortfarande har ett livskraftigt bestånd är Öresundsregionen. Det beror på att trålning är förbjudet där sedan 1930-talet, vilket i sin tur har att göra med den täta färjetrafiken i området.

– Ett förbud av bottentrålning av torsk i Östersjön – det vill säga det storskaliga industrifisket till havs – vore det enda rätta. Detta till förmån för småskaligt yrkesfiske med nät och fritidsfiske med spö. Det anser Andreas Ollinen.

– Det här regleras ju inom EU och vår ståndpunkt är att Sverige måste börja driva en tuffare linje i de här förhandlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om