– Att man på Västerviks sjukhus från 1 februari öppnar 6 vårdplatser kan vid första påseende tyckas vara bra. Men ur ett annat perspektiv så måste det rimligtvis innebära att nu 66 stängda vårdplatser i länet förblir permanent stängda. Det är fortsatt en oacceptabel lösning för oss Kristdemokrater, säger landstingsråd Gudrun Brunegård (KD).
Högt tryck
Gudrun Brunegård anser att det har varit ett högt tryck på platserna på länets sjukhus. Att man nu behöver öppnar några av de stängda vårdplatserna i Västervik visar att Kristdemokraternas kritik mot stängningarna varit befogad.
– Vi anser dock att 66 fortsatt stängda vårdplatser riskerar att försämra patientsäkerheten och tillgängligheten till vården. Det finns risk att patienter inte får den vård de skulle behöva och personalen sliter hårt.
Med den rödgröna politiken minskar trots allt kostnaderna för inhyrd personal, är inte det bra?
– Det är alltid en balansgång. Frågan är vad det är värt att ge patienterna säker vård. Idag kortas vårdtiden samt arbetsvillkoren för landstingets personal har blivit tyngre.
Hon citerar läkartidningen från i onsdags, där läkare skriver i en artikel att det finns ett samband mellan allt kortare vårdtider och fler dödsfall i hemmen.
– Den frågan måste utredas om det finns ett sådant samband även i Kalmar län.
Alla vårdplatser ska öppnas
Gudrun Brunegård menar att Västerviks sjukhus har gjort en väldigt liten åtgärd när man öppnar sex vårdplatser till den första februari.
– Att nu ge besked om att öppna sex av 72 stängda platser motsvarar varken våra krav eller vad 8820 länsinvånare gett uttryck för i höstens namninsamling. Dessutom kan jag inte annat än tycka att det är fel att den rödgröna majoriteten inte själva tar ansvar för en så här viktig fråga, utan överlåter den till tjänstemän, säger Gudrun Brunegård (KD).
Hon pekar också på att personal som arbetar på länets sjukhus inte får berätta utåt hur då mår eller hur vården fungerar.
– Finns det anställda som går ut i media och berättar om hur situationen är på sjukhusen, riskerar de att bli väldigt illa behandlade. Det är en bild som jag har fått till mig som förtroendevald, säger Gudrun Brunegård.