Krislägesavtalet inaktiveras – så påverkas Västervik

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist begär nu att det så kallade krislägesavtalet inaktiveras för Kalmar län. Men vad innebär det för Västerviks sjukhus?

Anna Michaëlsson är chefläkare på Västerviks sjukhus och säger att coronaläget här eventuellt är lite lättare nu än tidigare.

Anna Michaëlsson är chefläkare på Västerviks sjukhus och säger att coronaläget här eventuellt är lite lättare nu än tidigare.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-01-27 12:40

Orsaken är att läget inom intensivvården lugnat ner sig. Avtalet gällde för intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar, och gav regionen utökade möjligheter att bemanna i vården, samtidigt som det ökade ersättningarna för de anställda.

– När avtalet aktiverades hade vi ett högt tryck på IVA med många inlagda. Innan vi hann tillämpa avtalet hade dock läget förändrats och vi har nu i flera dagar legat stabilt på en lägre nivå. Det gör att vi inte behöver anvisa personal till IVA och då ska avtalet inaktiveras, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande som kom under onsdagen.

När avtalet trädde i kraft den 11 januari 2021 var situationen mycket ansträngd på IVA på länssjukhuset, tio patienter vårdades där då och man befarade en fortsatt tillströmning. En ökning som nu alltså inte har skett.

Västerviks sjukhus chefläkare, Anna Michaëlsson, är försiktigt optimistisk till ett lugnare coronaläge även i Västervik.

– Vi har inte tomt på coronaavdelningen inte, den är välbelagd. Men vi har kanske aningen, aningen färre covid-patienter på akuten, säger hon.

I övrigt menar Michaëlsson att läget kan skifta mellan olika kliniker, och att vissa kliniker kan bli extra belastade.

Hur mycket samverkan har ni haft med länssjukhuset?

– Vi är inga infektionsläkare, så där har vi rådfrågat läkarna i Kalmar. Sedan har smittsamma IVA-patienter i Västervik flyttats till Kalmar och sedan tagits tillbaka hit när de inte längre smittar. Det har funnits en samverkan.

Påverkas Västerviks sjukhus av ett inaktiverat krislägesavtal?

– Nej, det gör vi inte, svarar Anna Michaëlsson.

Enligt onsdagens pressmeddelande från Region Kalmar län kan man åter komma att vända sig till Sveriges kommuner och regioner för att aktivera krislägesavtalet om det skulle vara så att situationen på länssjukhuset förvärras igen.

För att stärka upp intensivvården på länssjukhuset har personal från Västervik periodvis fått åka ner till Kalmar, berättade Anna Michaëlsson i en tidigare artikel. Det rör sig om narkosläkare, och de påverkas inte heller av ett eventuellt inaktiverat krislägesavtal, enligt Susanne Axelsson som är chef på IVA på Västerviks sjukhus. Hon säger att krislägesavtalet och den förflyttade personalen från Västervik är två olika saker.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist konstaterar att trycket på intensivvården minskat de senaste dagarna.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist konstaterar att trycket på intensivvården minskat de senaste dagarna.
Krislägesavtalet

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Det handlar om förändrade arbetstidsmått och krislägesersättning. 

Med krisläge avses en situation med extrem belastning på sjukvården på ett sätt som utgör en allvarlig samhällsstörning.

Källa: Region Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!