Kritik mot priset för kommunens granskning

Beslutet att beställa en egen, opartisk granskning av Slottsholmen togs av kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S), på delegation. Granskningen kostade över 100 000 kronor. - Hur dyrt kan ett ordförandebeslut bli? undrar Mariann Gustafsson (V).

Mariann Gustafsson (V). Foto: Ellinor Harrysson

Mariann Gustafsson (V). Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-19 21:50

När det stod klart att Uppdrag Granskning inlett en granskning av Västerviks kommun beslutade Tomas Kronståhl (S) att kommunen skulle beställa en egen, opartisk granskning. Beslutet togs den 12 december 2017.

Den 15 december kallades kommunstyrelsen till ett telefonmöte där politikerna skulle informeras om läget. Alla hade dock inte möjlighet att delta, på grund av brister i kommunikationerna.

Mötet blev heller inte protokollfört utan det finns endast minnesanteckningar som inte har distribuerats till kommunstyrelsens ledamöter. Enligt Mariann Gustafsson har endast några politiker fått dessa anteckningar, efter att de lämnat särskilt önskemål om detta.

"Var beslutet så brådskande?"

Några dagar senare fick kommunstyrelsen veta att beslutet hade fattats på delegation. Ledamöterna hade då inget att säga till om, eftersom granskningen redan var beställd.

- Enligt sjätte kapitlet § 39 i kommunallagen kan ordförande ta delegationsbeslut som är brådskande och inte kan avvakta nämndens beslut. Var beslutet så brådskande att det inte kunde vänta i sex dagar till ett ordinarie kommunstyrelsemöte? undrar Mariann Gustafsson.

På kommunstyrelsen den 12 mars frågade Mariann efter kostnaden för den advokatbyrå som utfört granskningen. Hon fick inget fullständigt svar, utan endast en timkostnad. Senare har det framkommit att granskningen kostade 123 000 kronor.

Enligt delegationsordningen så finns det inget tak för hur dyrt ett ordförandebeslut kan bli.

- Är detta rimligt eller bör vi införa ett tak i delegationsordningen? Från vilket konto tas pengarna?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om