Kritik mot säkerhet på gymnasiet

Hur heltäckande blir det passersystem som ska införas på gymnasiet? Moderaterna har nåtts av uppgifter att vuxenelever skulle undantas. Gymnasiechefen Jörgen Jonsson svarar att man arbetar med frågan.

Just nu är Västerviks gymnasium en byggarbetsplats. När ombyggnaden är klar ska skolan ha fått en ny huvudentré som är gemensam för skolans alla delar.

Just nu är Västerviks gymnasium en byggarbetsplats. När ombyggnaden är klar ska skolan ha fått en ny huvudentré som är gemensam för skolans alla delar.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-05-29 12:00

Vid en pressträff i fredags riktade moderaterna Jon Sjölander och Elin Landerdahl kritik mot att det inte kommit besked om hur man ska hantera de problem som kan uppstå när gymnasie- och vuxenutbildningen flyttar ihop i höst. De sade då att de även nåtts av uppgiften att komvuxelever, av praktiska skäl, inte skulle behöva digitala inpasseringskort. Gymnasiet har investerat i ett inpasseringssystem som ett led i att försvåra för obehöriga att uppehålla sig i skolan.

– Om en grupp inte behöver använda korten brister säkerhetskedjan, sade Jon Sjölander vid träffen.

Gymnasiechefen Jörgen Jonsson svarar att det inte fattats något beslut än.

– Vi jobbar med att försöka hitta en praktisk lösning på frågan.

Det man upptäckt är att flödet av Komvuxelever ser annorlunda ut mot gymnasiet. Det finns Komvuxelever som bara studerar en kurs på några veckor, eller som börjar sin utbildning mitt i terminen. Skolan behöver hitta ett sätt att ta fram nya kort löpande under terminen allt eftersom nya elever tas in.

Samtidigt säger Jörgen Jonsson att den mesta in- och utpasseringen är tänkt att ske via den nya huvudentrén.

– Där kommer det att finnas en bemannad reception. Under dagtid kommer entrén att vara öppen, och det kommer inte att krävas digital inpassering.

Det ska ge en bättre kontroll än i dag över vilka som passerar in och ut ur skolan.

Korten är enligt Jörgen Jonsson tänkta för övriga entréer, samt vissa utrymmen på gymnasiet. Till exempel ska obehöriga av säkerhetsskäl inte kunna gå in i industriprogrammets verkstäder utan kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!