Krog med spritproblem

En restaurang i Västervik har tilldelats en varning av miljö- och byggnadsnämnden. Alkholhanteringen har inte varit korrekt. Den aktuella restaurangen får behålla sitt tillstånd att servera alkohol, men tilldelas alltså en varning, vilket innebär att det framöver kan räcka med en mindre förseelse för att tillståndet ska ryka.

Bo Essén.

Bo Essén.

Foto:

Västervik2005-11-10 07:31

- Toleransnivån sjunker ju, säger alkoholhandläggare Bo Essén.
Enligt honom har bokföringen vid restaurangen inte varit tillräckligt tydlig.

Inga stora mängder
- All alkohol finns inte dokumenterad i bokföringen.
Men sedan kan vi inte säga att att det varit ett fusk som de tjänat pengar på.
Det handlar alltså inte om några större mängder alkohol, men enligt Essén är det viktigt att kunna följa alkoholens väg i verksamheten.
Man får inte ha sprit på krogen som inte har inhandlats genom rätt kanaler.
Alltså: ingen gåvosprit eller kvarglömda buteljer.
Tomflaskor är dock okej.

Ska finnas i bokföringen
- När vi kommer ut och kollar på en restaurang så ska den alkohol som står där vara sådan som vi kan hitta i bokföringen, säger Bo Essén.
Det spelar ingen roll om restaurangen kan presentera bra och trovärdiga förklaringar till varför spriten finns där. Den får i alla fall inte göra det, om den inte har kommit dit på rätt sätt.
- Vi har inte kunnat hitta några ekonomiska oegentligheter, men vi har inte kunnat följa alkoholens gång i verksamheten, säger Bo Essén.

Måste gå utbildning
Restaurangens varning är förenad med vissa villkor.
Föreståndarna på restaurangen, och minst hälften av personalen, ska genomgå en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering.
Dessutom ska föreståndarna gå en utbildning för att lära sig alkohollagen, som det numera är krav att kunna för att få ha serveringstillstånd. Tidigare räckte det med serveringsvana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om